Wybór tokarki dla początkującego

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Teigrek
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 11

Post napisał: Teigrek » 25 gru 2012, 20:08

jarekk pisze:Z tym budżetem kup osobne maszyny. Do produkcji takie "kombinaty" niespecjalnie się nadają ( dużo przestrajania ).
Osobne maszyny to oczywiście dobre rozwiązanie, ale obecnie mam trochę mało miejsca, taki kombajn byłby w sam raz. Ta produkcja, to będzie około 10-20 prostych przefrezowań misięcznie, które pewnie można zrobić za jednym przestrojeniem. Reszta użytkowania, to różnego rodzaju majsterkowanie. Poza tym czy za tą kasę dostanę lepszej klasy oddzielne maszyny? Niestety w grę wchodzi tylko nowy sprzęt (to nie do końca zależy ode mnie)
Jak będzie potrzeba, to w przyszłości frezarkę będzie można przełożyć na oddzielny stół krzyżowy.
Najbardziej mnie interesuje czy ten Holzmann, to nie jest jakiś totalny bubel.

Tagi:

Autor tematu
lucas_ulv
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 9

Post napisał: lucas_ulv » 26 gru 2012, 14:37

Teigrek pisze:
jarekk pisze:Z tym budżetem kup osobne maszyny. Do produkcji takie "kombinaty" niespecjalnie się nadają ( dużo przestrajania ).
Osobne maszyny to oczywiście dobre rozwiązanie, ale obecnie mam trochę mało miejsca, taki kombajn byłby w sam raz. Ta produkcja, to będzie około 10-20 prostych przefrezowań misięcznie, które pewnie można zrobić za jednym przestrojeniem. Reszta użytkowania, to różnego rodzaju majsterkowanie. Poza tym czy za tą kasę dostanę lepszej klasy oddzielne maszyny? Niestety w grę wchodzi tylko nowy sprzęt (to nie do końca zależy ode mnie)
Jak będzie potrzeba, to w przyszłości frezarkę będzie można przełożyć na oddzielny stół krzyżowy.
Najbardziej mnie interesuje czy ten Holzmann, to nie jest jakiś totalny bubel.
Też właśnie zastanawiałem się nad Holzmannem, tyle że tym mniejszym z tytułu posiadanego miejsca. Tyle że to właściwie to samo. Natomiast zdecydują się chyba na Warco i ściągnięcie do Polski. Raz że na firmę, to wyjdzie taniej (od Bernardo), dwa to wyposażenie, a trzy to przygotowanie produktu już przez dostawcę, czyli rozkonserwowanie i ustawienie maszyny do pracy wraz z indywidualnym sprawozdaniem dokładności

Waham się tylko czy wybrać model na paskach, czy z elektroniczną regulacją prędkości:
WM 240 czy WM 240 B

Co zaś do propozycji na centrum obróbcze to w jednym swoich poprzednich postów pisałem, że gdybym miał więcej miejsca, to pokusił bym się na model z Warco
WM 280 VF
I dokupił do tego frezarkę
Frezarka Warco

No chyba że Holzmann też sprawdza maszyny i usuwa potencjalne kwiatki przed sprzedażą.

jarekk
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 7

Post napisał: jarekk » 26 gru 2012, 16:51

lucas_ulv pisze:aham się tylko czy wybrać model na paskach, czy z elektroniczną regulacją prędkości:
Weż paski i dołóż falownik :-)

Teigrek

Post napisał: Teigrek » 26 gru 2012, 17:29

lucas_ulv pisze: No chyba że Holzmann też sprawdza maszyny i usuwa potencjalne kwiatki przed sprzedażą.
Oferują DTR, więc chyba badają każdą maszynę przed sprzedażą... chyba...
Napisałem do dystrybutora Holzmanna maila z prośbą o dokładniejsze dane tej 750-ki. Zobaczymy czy się odezwą.

Trafiłem na YT na testy bicia kilku minitokarek:
Warco, o ile facet nie wsadził tam jakiegoś banana, to nie za dobrze to wygląda :???:

Bernardo, całkiem ładnie

A, to nie wiem jaka marka. Napis jest zaklejony, kolory mogłyby wskazywać na Güde, może Bernardo, ale nie wiem. W każdym razie jest bardzo ładnie :smile:

Holzmanna nie znalazłem na YT.

pabloid
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: pabloid » 26 gru 2012, 17:46

I co niby te "testy" mają pokazać? W tokarce jest co najmniej 10 ważniejszych parametrów związanych z jej dokładnością niż bicie przedmiotu zamocowanego w uchwycie. Te pomiary praktycznie nic nie mówią o tokarce, co najwyżej o dokładności uchwytu i jego zamocowania. Nic więcej. Na dodatek felery związane z uchwytem bardzo łatwo jest usunąć jak są na poziomie nie do przyjęcia.

Teigrek

Post napisał: Teigrek » 26 gru 2012, 18:17

pabloid pisze:I co niby te "testy" mają pokazać? W tokarce jest co najmniej 10 ważniejszych parametrów związanych z jej dokładnością niż bicie przedmiotu zamocowanego w uchwycie. Te pomiary praktycznie nic nie mówią o tokarce, co najwyżej o dokładności uchwytu i jego zamocowania. Nic więcej. Na dodatek felery związane z uchwytem bardzo łatwo jest usunąć jak są na poziomie nie do przyjęcia.
Jasne że tak. Ale nie znalazłem w sieci całościowych testów żadnej z omawianych w tym wątku maszyn. Trafiłem za to na kilka amatorskich filmików z próby bicia i po prosu dzielę się nimi na forum.
A precyzyjny uchwyt to fajna rzecz, szczególnie dla majsterkowicza, który nie koniecznie toczy przedmiot na ściśle ustalony wymiar, lecz wielokrotnie wyciąga go do przymiarek, i z powrotem mocuje w celu dokonania poprawek.

jarekk
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: jarekk » 26 gru 2012, 20:35

Teigrek pisze:Warco, o ile facet nie wsadził tam jakiegoś banana, to nie za dobrze to wygląda
Ja do swojej dostałem raport z testów mojego egzemplarza.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 14

Post napisał: RomanJ4 » 27 gru 2012, 00:55

Teigrek pisze:Zastanawiam się głównie nad dwiema maszynami:
Bernardo Proficenter 550 WQV
Holzmann ED 750FDQ
Upewnij się kolego u sprzedawców czy obie rzeczywiście mają posuw poprzeczny, bo zdjęcia przedstawiające obydwa egzemplarze na to nie wskazują (brak dźwigni włączania posuwu na suporcie).
Chyba, że zdjęcia obu maszyn nie przedstawiają tych które są sprzedawane i pochodzą od innych typów (co powinno być napisane w opisie oferty)
Teigrek pisze:Bernardo, całkiem ładnie
Zauważ kolego, że do testu użyto szczęk miękkich (składanych), co sugeruje, że były przetoczone przed założeniem materiału celem skasowania bicia (bo przecież po to się miękkich używa). A w Warco szczęk twardych.

Bardziej miarodajny jest test pomiaru bicia samej końcówki wrzeciona, bez założonego uchwytu, oraz test stożka wrzeciona (bo nawet na bijącym wrzecionie można cierpliwie jako tako ustawić uchwyt).
Jest to podstawa do dalszego szukania przyczyn bicia (materiału w szczękach), bez poznania i ew. skorygowania której dalsze rozważania są tylko gdybaniem.
ObrazekObrazek
http://www.itm.ps.pl/dyd/Obrabiarki/Dok ... ryczna.pdf
*"G4 b) Pomiar bicia czołowej powierzchni kołnierza"
*"G5 Pomiar bicia zewntrznej powierzchni centrującej(zamka) końcówki wrzeciona"
*"G6 Pomiar bicia promieniowego wewnętrznej powierzchni otworu(stożka) wrzeciona:
a) przy czole wrzeciona,
b) w odległości równej Da/2, ale nie większej ni 300."
*"G7 Sprawdzenie równoległoci osi wrzeciona do przesuwu suportu
wzdłunego na długoci równej Da/2 lub maksymalnej równej 300 mm
w płaszczynie:
a) poziomej,
b) pionowej.
pozdrawiam,
Roman

Autor tematu
lucas_ulv
Posty w temacie: 9

Post napisał: lucas_ulv » 27 gru 2012, 11:29

Pojawiła się u mnie na lokalnym odpowiedniku aledrogo taka tokareczka starszej daty:

SOUTH BEND

Pytanie czy warto by się było tym zainteresować? Kosztuje tyle co nowy klon Nutola 550 w sklepie.

jarekk
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: jarekk » 27 gru 2012, 11:37

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”