TUM-25A problem z gwintowaniem- ROZWIĄZANY
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 19
właśnie po pierwszej próbie zrodził się mały dylemat jak wycofać suport aby nóż trafił w to samo miejsce. (co do rozłączania nakrętki to wiedziałem )
Zatrzymałem tokarkę wycofałem nóż i włączyłem lewy posuw w celu wycofania i jakoś nie bardzo trafił mi nóż w to samo miejsce. Czy to tylko kwestia wprawnego załączenia??
Zatrzymałem tokarkę wycofałem nóż i włączyłem lewy posuw w celu wycofania i jakoś nie bardzo trafił mi nóż w to samo miejsce. Czy to tylko kwestia wprawnego załączenia??
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Wracasz na lewych obrotach bez rozłączania nakrętki, z wycofanym nożem. Nóż idzie wtedy przy inną trasą ze względu na luzy na kołach, śrubie itd. Jak dasz potem obroty w prawo to luzy się pokasują i musi trafiać.
To jest też ważne jak gwint poprawiasz i ustawiasz nóż w rowku gwintu juz naciętego to, robisz to przy suporcie zatrzymanym z tego kierunku w którym jest ruch roboczy gwintowania (dla gwintów prawych w kierunku do uchwytu). Oczywiście także na załączonej nakrętce i nastawionym na kołach zmianowych skokiem gwintu nacinanego.
To jest też ważne jak gwint poprawiasz i ustawiasz nóż w rowku gwintu juz naciętego to, robisz to przy suporcie zatrzymanym z tego kierunku w którym jest ruch roboczy gwintowania (dla gwintów prawych w kierunku do uchwytu). Oczywiście także na załączonej nakrętce i nastawionym na kołach zmianowych skokiem gwintu nacinanego.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 15
Jeszcze taka jedna uwaga. Krawędź wałka na początku gwintu trzeba sfazować, to nie wystąpi taki grat odstający na zewnątrz. Poza tym łatwiej nakręca się nakrętkę gdy ta krawędź jest ścięta. Można to zrobić nożem do nacinania gwintu. Ma to taką zaletę, że faza ma kąt połowy zarysu gwintu, chociaż może być kąt 45 stopni. Z kolei podcięcie powinno mieć średnicę mniejsza niż wewnętrzna średnica gwintu.
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.