Jak wyregulowac lorzyska wrzeciona w TUB32
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
W tym temacie była mowa o olejach , a nie chcę zakładać nowego. Jakie mają nazwy te oleje produkowane teraz? Oczywiście do TUB32 Objechałem kilka hurtowni w mojej wsi i żadna nie posiada tabeli z której by wynikało jakie są odpowiedniki. Dzwoniłem też do orlenu kilka razy a tam nikt nie raczy podnieść słuchawki. Będę wdzięczny za podpowiedź . Pozdrawiam 

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 9
Też to przerabiałem i sięgnąłem po olej z grupy L-AN. Wybrałem olej L-AN 10, ale takiego nie było w pobliskich hurtowniach i w końcu stanęło na L-AN 15. Wcześniej z powodu braku takiego oleju miałem nalany olej maszynowy AN 46 i niestety okazało się, że jest za gęsty i jego nadmiar zaczął wypływać spod pokrywy tuż za uchwytem tokarskim. Teraz jest już dobrze.
Ostatnio zmieniony 20 gru 2011, 18:10 przez BYDGOST, łącznie zmieniany 1 raz.
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.
-
- Posty w temacie: 2
-
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
maciekdiy, nie żartuj że nie masz w maszynie nakrętki regulacyjnej
Wydaje mi się że gdyby jej nie założyć, panewka nie miała by oparcia.
Jak ja regulowałem luz na panewkach w moim TUB-ie to rzeczywiście nakrętka ta jest bardzo trudno dostępna. Do jej popuszczania ( przy zmniejszaniu luzu nakrętę 01-063-301 musimy popuścić czyli przesunąć do wnętrza wrzeciennika, a powstały luz wykasować dużą nakrętką znajdującą się za uchwytem) musiałem wyprodukować specjalny klucz, bardzo cienki z trzema wystającymi pinami fi 6mm.
Sprawdz jeszcze raz na spokojnie.

Wydaje mi się że gdyby jej nie założyć, panewka nie miała by oparcia.
Jak ja regulowałem luz na panewkach w moim TUB-ie to rzeczywiście nakrętka ta jest bardzo trudno dostępna. Do jej popuszczania ( przy zmniejszaniu luzu nakrętę 01-063-301 musimy popuścić czyli przesunąć do wnętrza wrzeciennika, a powstały luz wykasować dużą nakrętką znajdującą się za uchwytem) musiałem wyprodukować specjalny klucz, bardzo cienki z trzema wystającymi pinami fi 6mm.
Sprawdz jeszcze raz na spokojnie.