OUS-1 - imak nozowy
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 7
-
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Jest taka opcja żeby trzonek noża przefrezować w kątownik.oswiecimskie pisze:No wlasnie podwyzszona....ja nie mam podwyzszonej tylko oryginal wiec raczej wiekszy noz niz 8mm sie nie nada;(
Czyli ramię poziome ma 8 mm grubości i chowa się w imak, a reszta trzonka tworzy ramię pionowe poza imakiem.
Stalki tak się nie zrobi, ale noże lutowane lub skręcane jak najbardziej.
Oczywiście pod ostrzem czy płytką frezować nie potrzeba.
.
-
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
Pragnę Cię Kolego ostrzec.oswiecimskie pisze:Hehehe o tym tez wlasnie myslalem ale zrezygnowalem bo zas wlasnie trzeba by to bylo frezem objechac ;/ ale moze o tez bedzie rozwiązaniem zobaczymy jeszcze;)
W jakikolwiek sposób doprowadzisz do pierwszego użycia składaka na OUS-1 wpadniesz po uszy

Jestem pewien, że bezpowrotnie stracisz ochotę do używania klasycznych noży na tej maszynce.
Mnie coś takiego właśnie się przytrafiło

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
Witam. Nie wiedziałem że poczciwy ous1 jest nadal tak popularny a że się stałem posiadaczem owej tokarki [psie pieniądze ] dodam też coś od siebie . są też składaki 8mm, wiadomo że 16tka sztywniejsza ale zwiększając sztywność jednego elementu przy 4 nie zmienionych ? też miałem problem 3 sprezentowanych składaków 29 , i 2szt 32mm , na szczęście po roku udało mi się dokupić do nich tokarkę ; sam pomysł ciekawy , jedną "16" można by poświęcić .
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Ale to nie tylko o sztywność chodzi.panzmiasta pisze:są też składaki 8mm, wiadomo że 16tka sztywniejsza
Właśnie kupiłem hr 111.17 1616 Pafana za trzydzieści złotych z wysyłką, a zdarza się trafić taniej.
Tak więc bez specjalnej łaski można mieć cztery-pięć noży za około stówkę.
Pasują tanie płytki po trzy złote.
Przy frezowaniu trochę kląłem, ale widiowym frezem poszło.
Nóż jest wybitnie niefotogeniczny, na zdjęciu i tak nic by nie było widać, a jak wygląda kątownik każdy wie.
.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
Czasem można rzeczywiście kupić taniej ( nożyki po 15, płytki po 2zł) , czasem drożej ale w zestawie z kompletem 10-ciu płytek.tuxcnc pisze:Ale to nie tylko o sztywność chodzi.panzmiasta pisze:są też składaki 8mm, wiadomo że 16tka sztywniejsza
Właśnie kupiłem hr 111.17 1616 Pafana za trzydzieści złotych z wysyłką, a zdarza się trafić taniej.
Tak więc bez specjalnej łaski można mieć cztery-pięć noży za około stówkę.
Pasują tanie płytki po trzy złote.
Przy frezowaniu trochę kląłem, ale widiowym frezem poszło.
Nóż jest wybitnie niefotogeniczny, na zdjęciu i tak nic by nie było widać, a jak wygląda kątownik każdy wie.
.
Ciekawe jakie będą Twoje pierwsze wrażenia z tocznia. Mnie to dosłownie szczęka opadła.
Mam 5 szt Pafany 16mm, muszę dokupić coś podobnego do wytaczania.
Nie wyobrażam sobie powrotu do klasycznych noży - no chyba że będzie potrzebny jakiś specyficzny kształt.