Tokarka CNC PROFI 6140 lub 6132

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

qerc
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

Post napisał: qerc » 24 paź 2011, 11:20

Ma swoje zalety i wady.
Jak jesteś jednak zainteresowany reszta na priv.

Tagi:

dziabi3
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 4

Post napisał: dziabi3 » 28 paź 2011, 16:20

kolego nie obraź się ale jeśli ktoś potrzebuje maszyny do pracy anie do zabawy i czyszczenia nówki sztuki to ta maszyna nie ma za wiele zaleto poza tym że jest nowa

_brak uchwytu hydraulicznego
_mało rozwojowy
_łoża odsłonięte
_tradycyjny układ kasowania luzów co w manualu
_osłony niby są ale nie wiem czy przy ostrej jeździe nie porysują się od wirów jeśli to tworzywo
_konik na torze kolizyjnym z suportem
_brak tulei na wiertła lub wytaczaki w standardzie iso

tu możesz zobaczyć sobie jak powinna wyglądać głowica o tym ci pisał kolega WZÓR
tokarka w ruchu ale chodzi o to że można w takiej głowicy zakombinować z rozmieszczeniem

tu narzędzie na przystawce bocznej aby głowica nie obracała się zbędnie

qerc
Posty w temacie: 2

Post napisał: qerc » 29 paź 2011, 20:23

nie obrażę się ale co do wad wymienionych przez ciebie to nie zgodzę się ma ale inne
tylko że trzeba na takiej popracować żeby coś mądrego powiedzieć a ty jej chyba nawet nie widziałeś na własne oczy nie pisałem że jest super ma inne wady i to w k..jące tak że nie masz pojęcia, rzeczy które wymieniłeś nie zawsze są wadami jak brak uchwytu hydraulicznego ciekawe jak na takim uchwycie wykonasz pierścienie fi 120 i ściance 2mm.
pisałem że ma zalety tak ma, zależy co się wykonuje osłony nie są z plastiku.
Mam ją 3 lata pracuje codziennie i już zarabia na nową siebie spłaciła mogłem kupić taką jak pokazujesz na filmikach ale jest 4 x droższa a roboty dzięki niej nie będzie 4 razy tyle bo mam fajniejszą maszynę jeszcze. Nigdy nie odmówiłem roboty tokarskiej bo mam tańszą.
A swoją drogą to uchwyt hydrauliczny dobra rzecz tylko poco jak co sztukę otwieramy drzwi bo niema podajnika.
Ma wady ale napisałem że reszta info na priv bo nie mam zamiaru robić gnoju temu co je sprzedaje. I nie twierdzę że jest super następną na pewno kupię inną ale od czegoś trzeba zacząć nie sztuką jest kupić znaną markową maszynę i za rok być bankrutem rozumie że 90%
osób pracuje na maszynach w jakiś firmach gdzie szefowie kupują inwestując w park maszynowy przy kilku maszynach też można pozwolić sobie na kombajn jakby co inne zarobią na nią nawet jak będzie stała.

dziabi3

Post napisał: dziabi3 » 09 lis 2011, 21:45

kolego każdy chwali to co ma lub na czym pracuje lub co wykonuje

a pierścień 2 mm fi 120 niema problemu , wiesz istnieje coś takiego jak regulowane ciśnienie uchwytu hydraulicznego

obrabiamy coś w rodzaju rolek stalowych z rury o ściance 4mm i kołnierzami i nie można pozwolić sobie na duże siły zacisku

a uchwyt hydrauliczny to bajka mamy przelotowe wrzeciona , wkładamy w nie tulejki i wsuwa się wałki o długości 12000mm i nie otwiera się tokarki aby przesunąć pręt dalej

nie siłujesz się z kluczami nie brudzisz rąk

ale powiem jedno po ponad roku pracy na tych tokarkach na których pracuje widzę co jest dobre a co nie i wiem że straszny błąd byśmy popełnili kupując tą tokarkę

qqaz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: qqaz » 09 lis 2011, 22:14

dziabi3 pisze:kupiliśmy 2 oryginalne tokarki cnc ... ... program sterujący mach 3 ... ... działa jak oryginalna cnc
No ja poproszę o rozwinięcie zagadnienia pozycjonowania narzędzi.
Czyli:
tokarka toczy, głowica z kilkoma nożami, każdy z jakąś korekcją wynikającą z aktualnego stanu płytki i zamocowania trzonka.
Wyłączamy i ponownie włączamy maszynę.
1) Mach jedzie suportem na krańcówkę i pozycjonuje oś x
2) Operator jedzie na bazę maszynową i zeruje oś X
Właściwie to oba sposoby zawierają bład który dopiero podczas skrawania pokaże jak jest duży. Tylko że dla próbnego przybrania jakimś nożem nie będzie wiadomo czy korekta powinna dotyczyć bazy czy tylko tego noża którym próbuje się ustawienia głowicy.
Jak to praktycznie wygląda u kolegi?

dziabi3

Post napisał: dziabi3 » 10 lis 2011, 18:57

kolego i tu bardzo duży błąd bo mamy na pokładzie tych tokarek

CSMIO/IP-S Ethernet Motion Controller -System sterowania (STEP/DIR)

i bazowanie maszyny jest oparte na enkoderach + możliwość napisania sobie dowolnego macra i dodanie nowych opcji w menu czyni macha potężnym narzędziem

a staram ci się kolego powiedzieć że maszyna za ponad 100tysi może być taka sama lub gorsza od maszynki za 18 tysi

twoja maszynka jest ok ale magazyn za skromny a maszynka kosztuje za za dużo

i każdy jeszcze długo będzie mówił o machu i porcie lpt że to kupa puki nie zasmakuje
CSMIO/IP-S Ethernet Motion Controller -System sterowania (STEP/DIR)

a i na pewno znajdą się ludzie co będą pisali że panowie z cs labu kasują za nie wiadomo co że wszyscy wychwalają za nie wiadomo co a ja wiem i każdy się dowie jak popracuje na machu i ich sterowniku

a dla tych co za drogi jest ten sterownik będzie nie długo tańszy model 4 osiowy tez Ethernet

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”