Tuc 40 Wolno wchodzi na obroty.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Po dokładniejszym przyjrzeniu się tabliczce wydaje mi się że jest tam 290/500V. Oznacza to ze silnik był przeznaczony do sieci przemysłowych i zasadniczo nie wolno go łączyć w trójkąt (w uproszczeniu). Tym samo oznacza to że obecnie nie ma tych 7 kw tylko około 5,6 kw. Pytanie jeszcze czy nikt łapek w niego już nie wsadzał i nie przewijał przypadkiem.
Sprawdź styki czy nigdzie nie są wypalone i ten przedłużacz, bo jeśli to jakieś "cińcze" dodatkowo zwinięte w cewkę, to nie ma się co dziwić że nie chce ruszyć.
Sprawdź styki czy nigdzie nie są wypalone i ten przedłużacz, bo jeśli to jakieś "cińcze" dodatkowo zwinięte w cewkę, to nie ma się co dziwić że nie chce ruszyć.
Tagi:
-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 9
Posiadam też inny silnik 7,5 kw trójkąt /gwiazda do cyrkularki i dmuchawy i na tym przedłużaczu działa właściwie. Raczej nie było grzebane w nim bo przewody w nim są dość starożytne. Tak być nie może ażeby mi się maszyna rozpędzała do 10 sekund przy obrotach maxymalnych. Więc myślę o zmianie silnika na 4 kw.

-
Jestem już prawie po adaptacji silnika 4 kw.Będzie on podłączony w trójkąt. Tyle że muszę zmienić zabezpieczenie termiczne na mniejsze.Nie wiem jakie kupić bo prąd znamionowy to 9,5 A. Są one podzielone na takie od 6 amper do 10 i 10 do 16. Myślę że pewnie trzeba bedzie zamontować coś powyżej 10 amper.
-
Maszyna poskładana.Teraz na silniku 4 kw wchodzi na pełne obroty tak w jakieś 4 sekundy, mino regulacji sprzęgła wiec tak musi być.Przy rozruchu słychać buczenie stycznika ale to pewnie normalne. Muszę jeszcze zdjąć skrzynkę suportową bo coś jest nie tak z rurką smarującą pod nakrętką dwudzielną , olej leje się na zewnątrz.