drgania w tokarce

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.
Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: RomanJ4 » 15 wrz 2014, 23:15

A masz jakieś zdjęcia swojej maszyny?
luz na nakrętce tez można skasować (trapezowej też) przez podobną do tej konstrukcję
https://www.cnc.info.pl/topics101/zlama ... highlight=
https://www.cnc.info.pl/topics80/stol-k ... t34637.htm
zasada działania kasacji luzu nakrętki na śrubie- "rozciąganie" lub "ściskanie" gwintu nakrętki
Obrazek

po
Obrazek

jeśli masz zwykłe nakrętki to zblokuj je jak tu aby się nie obracały ze śrubą, a między nie daj dość mocną sprężynkę rozpychającą
Obrazek
nawet wystarczy obie razem przewiercić tak, by przewlec przez obie sztywny pręcik równolegle do śruby(w jednej obsadzony sztywno, w drugiej suwliwie), w środek sprężyna

Obrazek

pozdrawiam,
Roman

Tagi:

Autor tematu
amnin5
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 6

Post napisał: amnin5 » 25 wrz 2014, 21:15

Jak na razie udało mi się zrobić śruby i łożyskowanie.
Obrazek
Śruba trapezowa 14, po dwa łożyska skośne i jedno podtrzymujące. Nakrętki z brązu przecięte na pół, muszą zostać jeszcze sfrezowane , ponieważ pomiędzy wózkami mam tylko 19 mm przerwy. Kasowanie luzów tak jak w postach powyżej, wersja bez sprężyn. Niestety resztę prac muszę odłożyć na następne wakacje.

Co do drgań to zauważyłem, że na ich powstawanie większy wpływ mają obroty niż grubość zbieranej warstwy. Czy to normalne, czy może jakiś rezonans akurat w tej maszynie?

Czy macie jakieś sprawdzone sposoby na osłony prowadnic? Zrobiłem osłony harmonijkowe z grubej folii stosowanej na fundamenty.
Wyglądają całkiem dobrze, ale rozgrzane wióry wypalają w niej dziury i w środku jest sporo drobnych opiłków.
Obrazek

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 25 wrz 2014, 21:35

Obrazek

U siebie prowadnice nakryłem ocynkowanym ceownikami - działa doskonale.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: RomanJ4 » 25 wrz 2014, 23:37

amnin5 pisze:Czy to normalne, czy może jakiś rezonans akurat w tej maszynie?
w każdej maszynie może powstać rezonans, a obroty są ta zmienna częstotliwością które do tego rezonansu zbliżają, bądź go minimalizują.
Dużą rolę w propagacji drgań odgrywa sztywność i przede wszystkim masa poszczególnych podzespołów(łoże, wrzeciennik, suport). Im większa, tym bardziej tłumi drgania, choć nie samego materiału czy narzędzia, ale o wiele trudniej wpada w rezonans niż konstrukcje lekkie(ciężko poruszyć dużą masę). Niestety wielu kolegów wybierających sobie sprzęt zwłaszcza do majsterkowania nie bierze tego pod uwagę.
Czasem na suport (i wrzeciennik) małej tokareczki wystarczy położyć duży ciężar, by znacznie ograniczyć to zjawisko (np przy przecinaniu).
pozdrawiam,
Roman

Autor tematu
amnin5

Post napisał: amnin5 » 01 paź 2014, 15:55

U siebie prowadnice nakryłem ocynkowanym ceownikami - działa doskonale.
Te ceowniki poruszają się wraz z suportem?

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 01 paź 2014, 16:16

Tak, poruszają się razem z suportem i chronią prowadnice przed syfem. Potwierdzam uwagę przedmówcy odnośnie masy - mój suport wraz z umocowaną na stałe przystawką frezerską waży ponad dwieście kilo.

piniol99
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 1

Re: drgania w tokarce

Post napisał: piniol99 » 01 paź 2014, 17:28

amnin5 pisze:Witam,
Zwracam się z pytaniem co najczęściej jest przyczyną drgań w tokarkach. Mam na myśli drgania, które powstają szczególnie podczas toczenia dużych średnic bardzo małym wiórem.
Siły są znikome, moment może trochę większy ale nie wydaje mi się, że większy niż toczenie małych średnic dużym wiórem. Co o tym myślicie?
Miałem to samo,a więc jeśli toczysz nożem z płytką wymienną tzw.składakiem to dokręć porządnie płytkę a drgania ustaną...pozdrawiam

Autor tematu
amnin5

Post napisał: amnin5 » 04 paź 2014, 12:46

U mnie nie ma miejsca aby te osłony mogły wychodzić poza prowadnice, więc będę musiał pomyśleć nad czymś innym, może zachodzące na siebie kawałki ceownika? Tokareczka należy raczej do tych małych, na przyszłe wakacje postaram się wrzucić jakieś zdjęcia. Waga suportu to może jakieś 20kg, na pewno nie 200. Maszyna nie jest jeszcze skończona, próby wykonywałem, gdy za śruby pociągowe służyły zwykłe pręty gwintowane, a imak był z aluminiowego bloku. Noże są typowe z wlutowaną płytką. Jest jeszcze sporo do zrobienia, ale czasami dało się toczyć stal nierdzewną bez problemu, a czasami w mosiądzu powstawały wzorki od drgań.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”