Witam wszystkich,
Zdjąłem w mojej TSB16 uchwyt tokarski do wyczyszczenia. Przed demontażem bicie na uchwycie wynosiło 0,02. Po wyczyszczeniu i złożeniu jest bicie 0,04 (oczywiście po wielu próbach zamocowania). Po przetoczeniu kawałka pręta i sprawdzeniu na nim bicia wychodzi na czujniku 0,00.
Moje pytanie czy tak zostawić czy walczyć dalej? Co spowodowało to bicie? Czy może tak wychodzi na uchwycie a na przetoczonym detalu jest OK?
Pozdrawiam...
Bicie uchwytu tokarskiego.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Wyczyściłeś syf ze środka i dostał luzu i biciabastolino pisze:Zdjąłem w mojej TSB16 uchwyt tokarski do wyczyszczenia. Przed demontażem bicie na uchwycie wynosiło 0,02. Po wyczyszczeniu i złożeniu jest bicie 0,04 (oczywiście po wielu próbach zamocowania). Po przetoczeniu kawałka pręta i sprawdzeniu na nim bicia wychodzi na czujniku 0,00.
Moje pytanie czy tak zostawić czy walczyć dalej? Co spowodowało to bicie? Czy może tak wychodzi na uchwycie a na przetoczonym detalu jest OK?

A tak na poważnie to jak i czym mierzysz to bicie ?? 4 setki to często błąd zaciśnięcia.
Trzeba by zdjąć uchwyt z zabieraka i pomierzyć sam zabierak, a w ogóle zacząć od końcówki wrzeciona.
Pozdrawiam , Michał. 

-
- Lider FORUM (min. 2000)
bo to daje nam pojecie o biciu samych powierzchni zaciskowych szczęk (przetaczanie, szlifowanie) albo ich luzach na prowadnicach. Ale(!) jeśli sprawdzone przedtem bicie korpusu uchwytu wynosi ~0, dlatego najpierw mierzy sięrc36 pisze:ważniejsze jest to jakie bicie ma prosty szlifowany pręt założony w uchwyt.
I jesli to same szczęki dają bicie 0,02 lub nawet 0,04, to nie tragedia, bo:sajgon pisze:pomierzyć sam zabierak, a w ogóle zacząć od końcówki wrzeciona.
stara tokarska prawda mówi: "detal zamocowany w uchwycie będzie tak długo idealnie współosiowy, dopóki się go nie odmocuje.." (choćby w najlepszym)
Więc zawsze należy robić mające być bardzo współosiowymi ważne powierzchnie,
- w jednym zamocowaniu,
- lub w kłach..
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)