Dynamiczny limit Z (?)
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
Dynamiczny limit Z (?)
Chyba tego jeszcze nie było - zastanawiam się, czy jest możliwa zmiana limitu Z w czasie trwania programu. Chodzi mi o to, że limit Z tak naprawdę niewiele daje, a już na pewno nie zabezpiecza przed przydzwonieniem frezem w stół. W sytuacji kiedy mam zamontowany na stałe czujnik wysokości narzędzia, to mam stały wymiar między poziomem czujnika a poziomem stołu. Chciałbym wymodzić coś takiego, żeby limit Z zawsze był -powiedzmy- 0.3 nad poziomem stołu, bez względu na długość aktualnego freza. Czyli wymagałoby to korekcji limitu po każdym pomiarze narzędzia. Ma ktoś może jakiś prosty pomysł ? Na pomiar jest już gotowa procedura, wystarczyłoby jedynie dopisać komendy korygujące wartość limitu w Z, ale choć swego czasu przekopałem się przez te procedury, to na dziś kompletnie nie pamiętam, czy jest zapisywalna komórka z wpisanym limitem Z ?
Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ? 

Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Re: Dynamiczny limit Z (?)
I chyba nie bedziejacek-1210 pisze:Chyba tego jeszcze nie było ?

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Dodatkowe g-kody można dopisać – już to kiedyś testowałem, gdy chciałem zmienić charakter pracy wrzeciona na oś obrotową i odwrotnie w czasie działania programu.
O zmianie limitu też kiedyś myślałem – byłby to dobry sposób na deklarowanie tzw. stref bezpiecznych (gdzieś taką opcję widziałem – Heidenhain ???) - ale, że mogę bez tego żyć i informatyka to nie moja domena – odpuściłem.
Pozdrawiam
O zmianie limitu też kiedyś myślałem – byłby to dobry sposób na deklarowanie tzw. stref bezpiecznych (gdzieś taką opcję widziałem – Heidenhain ???) - ale, że mogę bez tego żyć i informatyka to nie moja domena – odpuściłem.
Pozdrawiam
-
- Kontakt:
W wykazie nie widzę na szybko, ale jest na pewno. Nie wiem jedynie, czy nie jest blokowana przed zmianą.
http://www.linuxcnc.org/docs/devel/html ... parameters
http://www.linuxcnc.org/docs/devel/html ... parameters
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
W linuxcnc jest taka możliwość tylko żadne GUI z tego nie korzysta.
Można sobie dodać do kodu Axis pod jakimś przyciskiem. Zadziała tylko w czasie postoju.
Można sobie dodać do kodu Axis pod jakimś przyciskiem. Zadziała tylko w czasie postoju.
Kod: Zaznacz cały
c.set_min_limit(nr_osi, limit)
c.set_max_limit(nr_osi, limit)
-
Trochę się w tym gubię od strony logicznej na obecną chwilę - nie wiem czy trzeba limit zmieniać po każdej zmianie freza i pomiarze, czy wystarczy jeden pomiar i wpisanie limitu z odpowiednim ofsetem i wystarczy na cały czas pracy maszyny i kolejne wymiany narzędzia + pomiar ? Limity są zdaje się na współrzednych bezwzględnych, pomiar też, ale ofset jest na względnych (?) Co do stref bezpiecznych: przydałaby się możliwość opisania strefy czujnika narzędzia, żeby maszyna nie wjechała frezem w czujnik przejazdem w X lub Y, ale to chyba wygórowane wymagania
. Co do odbazowania: bazowanie jest (przynajmniej u mnie) do górnego limitu, a zmieniać chciałbym dolny limit

-
- Kontakt:
Dlatego pisałem ze to niełatwejacek-1210 pisze: Limity są zdaje się na współrzednych bezwzględnych,

Dla mnie limity i zakres to wartości święte na frezarkach. Na tokarkach bywa różnie

-
Teoretycznie w LinuxCNC można prawie wszystko.hecza pisze:O zmianie limitu też kiedyś myślałem – byłby to dobry sposób na deklarowanie tzw. stref bezpiecznych (gdzieś taką opcję widziałem – Heidenhain ???)
Pomysł bardzo mi się podoba, ale tradycyjnie nie mam na to czasu.
Zrobienie tego jest banalnie proste, wystarczy trochę podłubać w HAL.
Jest taka konfiguracja linuxcnc/configs/sim/simulated_limits.hal .
Trochę modyfikując ten plik można zasymulować wjechanie na krańcówkę w dowolnym miejscu, nawet pośrodku obszaru roboczego.
Oprócz komponentu wcomp mamy też normalny komparator comp i wiele bramek logicznych, łącznie z lut, i można na tym zbudować dowolną funkcję chroniącą przed najechaniem nie tylko w czujnik narzędzia ale i imadło za parę tysięcy ...
.
-
Może źle się wyraziłem - to nie musi być koniecznie sztywny limit maszynowy. Może to być modyfikacja zakresu posuwu liczona od bazowania albo coś innego co nie pozwoli -nawet przy błędnym programie- zjechać narzędziu np. 47.5mm poniżej poziomu czujnika narzędzia

-
- Kontakt:
To trochę insza inszośćjacek-1210 pisze:. Może to być modyfikacja zakresu posuwu liczona od bazowania albo coś innego co nie pozwoli -nawet przy błędnym programie-

Ale chyba lepiej zapanować nad maszyną coby jeździła tam gdzie chcemy