Dynamiczny limit Z (?)

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu LinuxCNC

Autor tematu
jacek-1210
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: jacek-1210 » 01 gru 2013, 17:09

OK, jesteśmy jakby trochę bliżej. Przed wszystkim się nie zabezpieczę, ale chciałbym kłaść materiał bezpośrednio na stole, bez podkładek i bez palpitacji serca, że może ofset za nisko ustawiłem i frez już nie tylko w materiale, ale może już i w stole jedzie. Wszak już raz, na początku, zadarzyło mi się przypadkiem T-rowek trochę szerszy zrobić...

Na chwilę obecną widzę to tak, że biorę pomiar bezwzględny z czujnika, dodaję do niego te przykładowe 47.5 i wstawiam warunek, że jak zostanie przekroczona, to wywala ostrzeżenie i maszyna staje ?
Dwa pytania: gdzie to wstawić w g-codzie żeby warunek był sprawdzany na bieżąco ? I drugie: najlepiej żeby to było wpisane w maszynę jakoś na stałe (np. do obsługi M6 żeby nie trzeba było tego dopisywać do każdego nowego programu obróbki) ?

Dałem każdemu po punkciku, ale dobrze żeby ten temat jeszcze pociągnąć :smile:

Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ? :wink:

Tagi:

msawiko
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1

Post napisał: msawiko » 09 lut 2016, 12:58

Temat stary ale mi też wydaje się taka funkcja przydatna. Używam makro do pomiaru napisane i opublikowane na forum przez cs-lab. Sa tam polecenia pobierania i ustawiania zmiennych (OEM DRO). Ich numery są opisane tu: http://www.machsupport.com/Mach3Wiki/in ... e=OEM_DROs
Wśród nich są też soft limity osi. Wydaje się że wystarczy dopisać linijkę która ustawi taki limit na podstawie pomierzonych w makro wartości. W wolnej chwili sprawdzę.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „LinuxCNC (dawniej EMC2)”