linux cnc i dxf
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
linux cnc i dxf
witam wszystkich serdecznie. jestem poczatkujacym fanem cnc dlatego prosze was o pomoc. razem z kumplem robimy wycinarke plazmowa oparta na linux cnc. chcemy produkowac niewielkie kotly i inne urzadzenia.
mam duze doswiadczenie z autocadem zarowno 2d jak i 3d, dlatego tez chcialbym podeprzec nasza prace o dxf. jakiego programu uzyc aby pliki dxf eksportowac do linux cnc i "palic" blachy?
mam duze doswiadczenie z autocadem zarowno 2d jak i 3d, dlatego tez chcialbym podeprzec nasza prace o dxf. jakiego programu uzyc aby pliki dxf eksportowac do linux cnc i "palic" blachy?
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
Tak ogólnie, to dxf2gcode jest dobrym wyborem.
To jest program interpretowany, czyli napisany w języku zrozumiałym dla człowieka i wszelkie wprowadzone zmiany działają natychmiast.
Piszę o tym, bo wypalarka plazmowa jest dość specyficzną maszyną i potrzebuje obsługi palnika, czego standardowy G-kod nie przewiduje.
Dlatego też użycie standardowych narzędzi da tyle, że maszyna będzie jeździć, ale ciąć już niekoniecznie.
Gdzieś na forum była rozmowa o użyciu dxf2gcode do plazmy, nawet jakieś zmiany do wprowadzenia były podane, trzeba by poszukać.
.
To jest program interpretowany, czyli napisany w języku zrozumiałym dla człowieka i wszelkie wprowadzone zmiany działają natychmiast.
Piszę o tym, bo wypalarka plazmowa jest dość specyficzną maszyną i potrzebuje obsługi palnika, czego standardowy G-kod nie przewiduje.
Dlatego też użycie standardowych narzędzi da tyle, że maszyna będzie jeździć, ale ciąć już niekoniecznie.
Gdzieś na forum była rozmowa o użyciu dxf2gcode do plazmy, nawet jakieś zmiany do wprowadzenia były podane, trzeba by poszukać.
.
-
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
No nie do końca tak jest. Całkiem wygodnie się generuje normalnie pod frezarkę tylko na jedno przeście z narzędziem wielkości średniej szerokości przepałki. Palnik obsłużysz kodami M3; M5.tuxcnc pisze: Piszę o tym, bo wypalarka plazmowa jest dość specyficzną maszyną i potrzebuje obsługi palnika, czego standardowy G-kod nie przewiduje.
.
Po napisaniu drobnego suba zamiast M3 mozna zrobić próbkowanie ( szukanie blachy) i obsługę THC.
-
- Posty w temacie: 12
- Kontakt:
Instalacja dxf2gcode jest banalnie prosta:
pobieramy paczkę dla Linuxa stąd:
http://code.google.com/p/dxf2gcode/downloads/list
Rozpakowujemy ją do katalogu ~/linuxcnc/nc_files/dxf2gcode ( ten ostatni trzeba utworzyć), nadajemy prawa wykonywalności plikowi dxf2gcode_b02.py i to wszystko.
Resztę robimy spod LinuxCNC - wciągamy ten plik do Axis,odpala nam się okienko dxf2gcode. Wybieramy plik .dxf, ustawiamy parametry, i eksportujemy do .ngc.
Zmiana w pliku konfiguracyjnym dxf2gcode
na
Powoduje automatyczne wczytanie do axisa wyniku działania dx2gcode
Żeby Axis sam rozpoznawał, że wczytywany plik .dxf należy otwierać w dxf2gcode należy w pliku .ini naszej maszyny dodać linijki:
w dziale [FILTER], powinno to wyglądać tak:
Należy jeszcze poprawić ścieżki w pliku configuracyjnym dxf2gcode, i wyedytować plik wykonywalny programu, żeby miał właściwe kodowanie znaków, właściwą linijkę określającą to kodowanie, i żeby zapisany był w systemie UNIX (właściwe znaki końca linii), autor programu pracuje na Window$, i nawet wersję instalacyjną pod Linuxa wrzucił na serwer z windowsowym kodowaniem. [/code]
pobieramy paczkę dla Linuxa stąd:
http://code.google.com/p/dxf2gcode/downloads/list
Rozpakowujemy ją do katalogu ~/linuxcnc/nc_files/dxf2gcode ( ten ostatni trzeba utworzyć), nadajemy prawa wykonywalności plikowi dxf2gcode_b02.py i to wszystko.
Resztę robimy spod LinuxCNC - wciągamy ten plik do Axis,odpala nam się okienko dxf2gcode. Wybieramy plik .dxf, ustawiamy parametry, i eksportujemy do .ngc.
Zmiana w pliku konfiguracyjnym dxf2gcode
Kod: Zaznacz cały
[General]
write_to_stdout = 0
[General]
write_to_stdout = 1
Żeby Axis sam rozpoznawał, że wczytywany plik .dxf należy otwierać w dxf2gcode należy w pliku .ini naszej maszyny dodać linijki:
PROGRAM_EXTENSION =.dxf 2D ACad/QCad Drawing
dxf = dxf2gcode.py
PROGRAM_FILTER = python
[FILTER]
PROGRAM_EXTENSION = .png,.gif,.jpg Grayscale Depth Image
PROGRAM_EXTENSION = .py Python Script
png = image-to-gcode
gif = image-to-gcode
jpg = image-to-gcode
py = python
PROGRAM_EXTENSION =.dxf 2D ACad/QCad Drawing
dxf = dxf2gcode.py
PROGRAM_FILTER = python
Ostatnio zmieniony 06 sty 2013, 18:16 przez MlKl, łącznie zmieniany 4 razy.
-
Możemy też rozpakować gdziekolwiek i używać jako samodzielnego programu.MlKl pisze:Rozpakowujemy ją do katalogu ~/linuxcnc/nc_files/dxf2gcode ( ten ostatni trzeba utworzyć), nadajemy prawa wykonywalności plikowi dxf2gcode_b02.py i to wszystko.
To jest skrypt w pythonie, jezyku zrozumiałym dla człowieka, przy odrobinie wiedzy można sobie go dopasować do potrzeb.
.
-
Nie wiem co masz namieszane i nie będę się domyślał, u mnie działa jako samodzielny program, wywoływany ikoną z głównego menu.MlKl pisze:Ino po rozpakowaniu toto się buntuje przy próbie uruchomienia... a przez Axis działa bez żadnych kombinacji.
Dla mnie to zupełnie nieprzydatne - generuje kod na frezarkę.
Poza tym mi robi g-kody do styroplotera, to i do tokarki może, tylko Tobie się nie chce go poznać.
Nie wiem czy zauważyłeś, ale właśnie robię opis instalacji LinuxCNC na Ubuntu-mini-remix.
Na razie tamto jest ważniejsze.
.