Zerowanie osi po wyłączeniu maszyny.
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 25
- Kontakt:
Zerowanie osi po wyłączeniu maszyny.
Witam.
Mam taki drobny kłopot:
Z czternastu maszyn chodzących pod LinuxCNC, osiem nigdy nie zeruje osi (offsetów) po wyłączeniu, jedna zeruje zawsze a pozostałe jak je co walnie. Najczęściej nie zerują ale raz na ileś włączeń potrafią też. I to niezależnie czy wyłączane kulturalnie po kolei - program, sterowanie, komputer czy standardowo - jednym przyciskiem.
Ma ktoś jakieś doświadczenia w tym temacie ?
Mam taki drobny kłopot:
Z czternastu maszyn chodzących pod LinuxCNC, osiem nigdy nie zeruje osi (offsetów) po wyłączeniu, jedna zeruje zawsze a pozostałe jak je co walnie. Najczęściej nie zerują ale raz na ileś włączeń potrafią też. I to niezależnie czy wyłączane kulturalnie po kolei - program, sterowanie, komputer czy standardowo - jednym przyciskiem.
Ma ktoś jakieś doświadczenia w tym temacie ?
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
taki ciąg logiczny: skoro maszyna pamięta offsety po wyłączeniu kompa to musi to gdzieś "na twardo" zapisywać jak nie zapamiętuje to coś z tym zapisem jest nie tak. nie wiem prawa dostępu na zapis uprawnienia użytkownika - cokolwiek w ten deseń.
może w tę stronę droga.
ale te raz na jakiś czas to out of ideas
może w tę stronę droga.
ale te raz na jakiś czas to out of ideas
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Pliki zapisywane są w lokalnym folderze użytkownika z którego uruchomiony jest proces LinuxCNC. Trzeba by specjalnie odebrać uprawnienia aby nie mógł pisać.zacharius pisze:nie wiem prawa dostępu na zapis uprawnienia użytkownika
Wszystkie mają tą samą wersje LinuxCNC? czy co maszyna to inna wersja?kamar pisze:jedna zeruje zawsze a pozostałe jak je co walnie.
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 25
- Kontakt:
A to było już czternascie wersji ?pascalPL pisze:[ czy co maszyna to inna wersja?

A poważnie to wszystkie mają to samo, configi też, róznią sie zakresami , ilością osi i prędkościami.
[ Dodano: 2012-11-14, 12:32 ]
Są postępy

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Nie liczyłem ale w drzewie 2.x mamy aktualnie 2.5. Czyli kilka wstecz jest.kamar pisze:A to było już czternascie wersji ?
Czyli nie mają takich samych konfiguracji jak się czym różnią. Dasz radę wystawić te konfigurację aby było co prześledzić? Albo przeleć diff'em czy innym narzędziem w poszukiwaniu różnic. Ja bym zaczął od tego.kamar pisze:configi też, róznią sie zakresami , ilością osi i prędkościami.