Zawodowo do LinuxCNC
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Zawodowo do LinuxCNC
Czy ktoś z Panów tu obecnych zajmuje się zawodowo tym programem? Czy można wykorzystac to praktycznie do produkcji np. edukacyjnej? Czy uruchamiac wraz ze strą np. tokarką z silnikami krokowymi?
Czy któryś z Panów wdraża takie sterowanie w jakiś konkretnych fabrykach?
Czy któryś z Panów wdraża takie sterowanie w jakiś konkretnych fabrykach?
Tagi:
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 5
Powiedzmy że próbuję
Przerobiłem 1 frezarkę na sterowanie emc2. W tej chwili kończę sterowanie do plazmy (została do wykonania kontrola przejazdu palnika nad blachą).
Co do tokarki to jest problem z nawykami tokarzy. Emc2 jak na razie nie realizuje posuwu
synchronizowanego z obrotami wrzeciona.
Sterowanie +-10V.

Przerobiłem 1 frezarkę na sterowanie emc2. W tej chwili kończę sterowanie do plazmy (została do wykonania kontrola przejazdu palnika nad blachą).
Co do tokarki to jest problem z nawykami tokarzy. Emc2 jak na razie nie realizuje posuwu
Sterowanie +-10V.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
[quote="aron_d"]Powiedzmy że próbuję
Sterowanie +-10V.[/quote]
Niestety, ale posuw zsynchronizowany z obrotami wrzeciona, to nie jest nawyk, ale zwykła konieczność przy gwintowaniu nożem. Gwintowanie to wręcz wymóg podstawowy na tokarkach, więc stąd ten problem.

Sterowanie +-10V.[/quote]
Niestety, ale posuw zsynchronizowany z obrotami wrzeciona, to nie jest nawyk, ale zwykła konieczność przy gwintowaniu nożem. Gwintowanie to wręcz wymóg podstawowy na tokarkach, więc stąd ten problem.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
Re: Zawodowo do LinuxCNC
Witam Panowie, to mój debiut na tym forum.
Podepnę się pod pytanie, chciałbym nawiązać współpracę z kimś, kto ma pojęcie o EMC2.
Najlepiej jakby był z okolic Ślaska lub Małopolski.
Powiedzcie mi proszę, czy w EMC2 mamy możliwość sterowania tylko czterema osiami?
Czy program może współpracować z zaawansowanymi obrabiarkami o większej liczbie osi?
Pozdrawiam,
bogas
Podepnę się pod pytanie, chciałbym nawiązać współpracę z kimś, kto ma pojęcie o EMC2.
Najlepiej jakby był z okolic Ślaska lub Małopolski.
Powiedzcie mi proszę, czy w EMC2 mamy możliwość sterowania tylko czterema osiami?
Czy program może współpracować z zaawansowanymi obrabiarkami o większej liczbie osi?
Pozdrawiam,
bogas
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 5
EMC2 i np. Sinumeric 810D realizują dokładnie tę samą funkcję.
Są to kontrolery CNC czyli potrafią wczytać program w kodzie G,
wyliczyć drogę do przebycia przez osie i wysterować drivery wystawiając napięcie +-10V.
Dlatego nie bardzo rozumiem co kolega chce zrobić.
EMC2 może wystawić PWM, STEP-DIR lub +-10V. Ale wątpię czy 810D "zrozumie" PWM
Pozdrawiam
Są to kontrolery CNC czyli potrafią wczytać program w kodzie G,
wyliczyć drogę do przebycia przez osie i wysterować drivery wystawiając napięcie +-10V.
Dlatego nie bardzo rozumiem co kolega chce zrobić.
EMC2 może wystawić PWM, STEP-DIR lub +-10V. Ale wątpię czy 810D "zrozumie" PWM

Pozdrawiam