NGCGUI - toczenie, mocno rozbudowana procedura
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 6
Dziękuje !kamar pisze:http://kamar-cnc.pl/?page_id=1032
Lecz co to u mnie nie pracuje.
Więc tak zmieniłem plik:

ale nie wynik:

może ja czego to nie zrozumiał?
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 143
- Kontakt:
Nie zmieniłeś pliku ngcgui.tcl - niezależnie od tego, jakiej wersji używasz, i gdzie ona siedzi, ngcgui.tcl czytane jest z /usr a nie z katalogu domowego, w którym jest twoja wersja.
Dodatkowo - żeby działała procedura, którą próbujesz odpalić, musisz przed kompilacją LinuxCNC wprowadzić zmiany w źródłach - jest to w tym wątku dokładnie opisane. Standardowo NGCGUI ma ograniczenie do 30 zmiennych w procedurze. Ta ma ich prawie 50.
Dodatkowo - żeby działała procedura, którą próbujesz odpalić, musisz przed kompilacją LinuxCNC wprowadzić zmiany w źródłach - jest to w tym wątku dokładnie opisane. Standardowo NGCGUI ma ograniczenie do 30 zmiennych w procedurze. Ta ma ich prawie 50.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 6
Chcecie powiedzieć - że bez kompilacji przemiany w pliku ngcgui.tclMlKl pisze: Dodatkowo - żeby działała procedura, którą próbujesz odpalić, musisz przed kompilacją LinuxCNC wprowadzić zmiany w źródłach - jest to w tym wątku dokładnie opisane.
pracować nie będą??
Tak jak gdyby TCL to mowa, co interpretuje się?
Piszę i czytam za pomocą Google - toż zawczasu przepraszam za wszystką niedokładność
Redagowałem plik /usr/lib/tcltk/linuxcnc/ngcgui.tcl
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 143
- Kontakt:
http://www.wiarus.org/sites/cnc.wiarus. ... ngcgui.tcl
Tu masz prawidłowy plik ngcgui.tcl
Bez przekompilowania LinuxCNC przemiany w NGCGUI będą działać, ale będzie tylko 30 pól formularza dla procedury. Jeżeli nie potrzebujesz więcej jak 30 pól - nie musisz kompilować.
Procedura z tego wątku jak na razie jest jedyną, która wymaga tylu pól. U mnie się sprawdza - praktycznie tylko nią robię wszystko na tokarce.
Zmiany przed kompilacją:
W ściągniętych źródłach LinuxCNC w pliku / src / emc / rs274ngc / interp_internal.hh poprawiamy:
// Subroutine parameters
#define INTERP_SUB_PARAMS 60
#define INTERP_SUB_ROUTINE_LEVELS 10
#define INTERP_FIRST_SUBROUTINE_PARAM 1
// max number of local variables saved (?)
#define MAX_NAMED_PARAMETERS 120
Tu masz prawidłowy plik ngcgui.tcl
Bez przekompilowania LinuxCNC przemiany w NGCGUI będą działać, ale będzie tylko 30 pól formularza dla procedury. Jeżeli nie potrzebujesz więcej jak 30 pól - nie musisz kompilować.
Procedura z tego wątku jak na razie jest jedyną, która wymaga tylu pól. U mnie się sprawdza - praktycznie tylko nią robię wszystko na tokarce.
Zmiany przed kompilacją:
W ściągniętych źródłach LinuxCNC w pliku / src / emc / rs274ngc / interp_internal.hh poprawiamy:
// Subroutine parameters
#define INTERP_SUB_PARAMS 60
#define INTERP_SUB_ROUTINE_LEVELS 10
#define INTERP_FIRST_SUBROUTINE_PARAM 1
// max number of local variables saved (?)
#define MAX_NAMED_PARAMETERS 120