Plazma na LinuxCNC - konfiguracja THC, 2 silniki 1 oś itd.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
dodatkowa oś to x' czy z' a nie a czy b. Nigdy tego nie konfigurowałem, ale poszukaj sobie jak skonfigurować oś podrzędną do x czy y. W g-codzie wtedy używasz odwołania do x czy y, a LinuxCNC sam wie, że ma obsługiwać dwa sterowniki jednocześnie, a nie jeden. Osobno je obsługuje tylko przy bazowaniu.
Tagi:
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
OK zakumałem jak to działa ale niestety poszukiwania niewiele dały jedynie to że w Machu to jest parę kliknięć a w Linuxcnc... no właśnie kilka niedokończonych tematów na forach a jak już ktoś tak zrobił to poddawał się i podłączał pod jeden pin oba stery.MlKl pisze:ale poszukaj sobie jak skonfigurować oś podrzędną
Jedynie zaczynam się cofać gdyż były wzmianki o korzystaniu z gantrykins zamiast z trivkins
A te gantrykins to jest właśnie w tym "gotwocu" który nie działa

Faktycznie może to być pewien problem251mz pisze:z macha do linuxa Ci nie podejdzie

Najgorsze w tym wszystkim jest o że niema nigdzie polskich (nawet szczątkowych ) opisów jak przeprowadza się configa bez użycia kreatora.
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Brama w LinuxCNC.
Dawno nie używałem żadnego kreatora, więc nie wytłumaczę jak się w nim to robi .
Ale – jeśli weżmiesz jakiś działający config 4 osiowy lub podstawowy 3 osiowy i dodasz czwartą – (myślę, że wiesz jak to się robi) TO:
w pliku INI ustawiasz
GEOMETRY = ( sprawdź - xyz lub xyza )
[TRAJ]
AXES = 4 ( - jeśli niżej jest XYZA - 5 jeśli XYZB itd. )
COORDINATES = XYZA
w pliku HAL ustawiasz
#loadrt trivkins - kasujesz / wyłączasz
loadrt gantrykins
setp gantrykins.joint-0 0 ( - oś X )
setp gantrykins.joint-1 1
setp gantrykins.joint-2 2
setp gantrykins.joint-3 0 ( - oś X )
Chyba wszystko – piszę z pamięci ( słabej! ).
LinuxCNC uruchamia się w trybie napędów ( widać 0 1 2 …. ) - BAZUJEMY - ( Uwaga: osie bramy jeżdżą niezależnie – nie połamać jej ).
Po zbazowaniu przechodzimy ( $ ) do trybu rzeczywistego ( widać X Y …. ) i to powinno być wszystko.
Jeśli się uczyć to najlepiej na najnowszym stabilnym wydaniu ( też polecam obecnie Debiana Wheezy z LinuxCNC 2.6.5 ).
Pozdrawiam
Dawno nie używałem żadnego kreatora, więc nie wytłumaczę jak się w nim to robi .
Ale – jeśli weżmiesz jakiś działający config 4 osiowy lub podstawowy 3 osiowy i dodasz czwartą – (myślę, że wiesz jak to się robi) TO:
w pliku INI ustawiasz
[TRAJ]
COORDINATES = XYZA
w pliku HAL ustawiasz
loadrt gantrykins
LinuxCNC uruchamia się w trybie napędów ( widać 0 1 2 …. ) - BAZUJEMY - ( Uwaga: osie bramy jeżdżą niezależnie – nie połamać jej ).
Po zbazowaniu przechodzimy ( $ ) do trybu rzeczywistego ( widać X Y …. ) i to powinno być wszystko.
Jeśli się uczyć to najlepiej na najnowszym stabilnym wydaniu ( też polecam obecnie Debiana Wheezy z LinuxCNC 2.6.5 ).
Pozdrawiam
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Czy to znaczy że jeśli włączę maszynę z rozjechanymi osiami (np po awarji prądu) a do zbazowania ruszę tą "niewłaściwą" osią to LinuxCNC połamie mi frezarkę ?hecza pisze:
Pozdrawiam
Tomasz
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
tak jak napisał hecza, i działa ale zmiana osie /napędy jest upierdliwa łatwo się zapomnieć i możnajarucki pisze:Adam ogarnąłeś config dwóch silników na jednej osi?
Pytam bo chodzi mi po glowie migracja z windy na linuxa a czeka mnie ten sam problem co Ciebie...
Tomasz_K pisze:LinuxCNC połamie mi frezarkę ?
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)

-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Przepraszam że odkopuje stary temat ale mam mały problem.hecza pisze:Brama w LinuxCNC.
w pliku INI ustawiasz
[TRAJ]
COORDINATES = XYZA
w pliku HAL ustawiasz
loadrt gantrykins
Pozdrawiam
Poustawiałem (w celach testowych) dokładnie tak jak kolega Hecza doradził i niby wszystko jest ok ale nie do końca.
Oczywiście silniki nie są jeszcze podłączone do śrub tylko leżą na stole obok kompa.
Po odpaleniu linuxcnc i wyzerowaniu osi mogę odpalić program testowy i wszystko jest ok.
Silniki 0 i 3 (oś X) pracują razem.
Jak wydam polecenie na przykład G0 X500 to oba silniki również pracują razem.
Problem pojawia się gdy chcę ruszyć silnikami ręcznie a nie za pomocą g-codów.
Jak jestem w trybie napędów to mogę uruchomić silnik z klawiatury lub myszką ale kreci się tylko ten silnik który jest wybrany 0 lub 3
Natomiast jak po wyzerowaniu osi przejdę do trybu rzeczywistego i wybiorę oś X i chcę przesunąć z klawiatury lub myszką to wyskakują w tym samym czasie dwa błędy :
"joint 0 following error" i "joint 3 following error"
Nie mam pojęcia co może być nie tak.
Korzystam z wersji linuxcnc-2.7-wheezy
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
MaNo,
Mi to wygląda na przesterowanie osi
Zbyt wysokie ustawienia/parametry.
Poszukaj na google
Mi to wygląda na przesterowanie osi
Zbyt wysokie ustawienia/parametry.
Poszukaj na google
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]