Brak ruchu osi w programie, a w Test Axis prawidłowo
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
maln
no tak, ale latencja ustawiona jest na 10tyś ns, a ja widzę, że wartości w proponowanych zaczynają się od 32 tyś. Na dwóch rdzeniach to raczej będzie powyżej 40tyś ns. Poza tym, axis test obejmuje tylko jedną oś, a LinuxCNC już skonfigurowany obejmuje wszystkie osie + peryferia i może się "nie wyrabiać".
Najlepiej jak kolega w terminalu uruchomi glxgears, w drugim terminalu uruchomi latency test :http://wiki.linuxcnc.org/cgi-bin/wiki.p ... cyTestDoes i spradzi jaka maksymalna wartość wyskoczy.
Najlepiej jak kolega w terminalu uruchomi glxgears, w drugim terminalu uruchomi latency test :http://wiki.linuxcnc.org/cgi-bin/wiki.p ... cyTestDoes i spradzi jaka maksymalna wartość wyskoczy.
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 6
Wynik z 3 gearsami po uplywie 30 minut.
Chcialem tylko dodac, ze takie rzeczy nie dzialy sie przy innym podziale kroku. Jednak maszyna wpadala w rezonans przy predkosciach 2000-2500 mm / min.
Reasumujac podzial krokow x2 jako jedyny umozliwia prace w w/w predkosciach jednak z objawami o ktorych mowa.
Chcialem tylko dodac, ze takie rzeczy nie dzialy sie przy innym podziale kroku. Jednak maszyna wpadala w rezonans przy predkosciach 2000-2500 mm / min.
Reasumujac podzial krokow x2 jako jedyny umozliwia prace w w/w predkosciach jednak z objawami o ktorych mowa.
-
- Kontakt:
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 1
Brak ruchu osi w programie, a w Test Axis prawidłowo
Witam,
możecie podpowiedzieć gdzie szukać błędu , zainstalowałem Linuxa2.7
następnie NGCGUI -mam taki efekt po wywołaniu Subfile np.półkola- nie ma żadnego odzewu silników, na podglądzie jest realizowana procedura
ale wystarczy zatrzymać -(ESC) - normalnie reagują na strzałki, polecenia MDI i co dziwne np po pierwszym uruchomieniu normalnie-poprawnie pracuje realizując Axis splash g-code -napis /EMC2../, jak tylko wywołam Subfile jest zupełna cisza?
skończyły mi się pomysły gdzie szukać.
Z
możecie podpowiedzieć gdzie szukać błędu , zainstalowałem Linuxa2.7
następnie NGCGUI -mam taki efekt po wywołaniu Subfile np.półkola- nie ma żadnego odzewu silników, na podglądzie jest realizowana procedura
ale wystarczy zatrzymać -(ESC) - normalnie reagują na strzałki, polecenia MDI i co dziwne np po pierwszym uruchomieniu normalnie-poprawnie pracuje realizując Axis splash g-code -napis /EMC2../, jak tylko wywołam Subfile jest zupełna cisza?
skończyły mi się pomysły gdzie szukać.
Z