Linuxcnc wydanie 2.5.0 stabilne

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu LinuxCNC

G3d
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4

Post napisał: G3d » 21 kwie 2012, 12:10

Pierwszy raz gadalem do ekranu, wiec troche treme slychac, ale mysle, ze ogolny obraz softu oddaje.
To jest mikroskopijny ulamek mozliwosci - na szybko.

http://youtu.be/NP9YZwHbBE4

Dodam, ze obydwa programy maja wersje na linuxa, a freecad tez na maca, tylko ze nie ma komu kompilowac ;)

Zastanawiam sie czy by z tego nie zrobic nowego watku. Temat naprawde warty zachodu.

ps. sruby nie umiem i elementu na spirale tez, ale widzialem skrypty ktore to robily.

Tagi:

Awatar użytkownika

pascalPL
Posty w temacie: 5

Post napisał: pascalPL » 21 kwie 2012, 23:27

Bardzo ładny pokaz. Lekko chaotyczny, ale oddaje możliwości aplikacji. G3d powiedz tylko dlaczego wybrałeś format .step?
G3d pisze:ps. sruby nie umiem i elementu na spirale tez, ale widzialem skrypty ktore to robily.
Też gdzieś mi przeleciały, ale ja trafiłem na jakąś chyba francuską stronę i ciężko mi było zrozumieć o co chodzi.. bo kod miał błędy i nie za bardzo mogłem zrozumieć komentarz. Teraz nawet nie potrafię trafić na tą stronę raz jeszcze. Jest jakieś w miarę oficjalne forum albo inna forma wsparcia dla freecad'a?
G3d pisze:Zastanawiam sie czy by z tego nie zrobic nowego watku. Temat naprawde warty zachodu.
Zgadzam się.... jestem za.

Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10
Kontakt:

Post napisał: markcomp77 » 21 kwie 2012, 23:57

pomysł jest dobry
włącznie z przedstawienie wykonania projektu czegoś przydatnego i prostego.. jakiejś osi od frezarki...
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm

Wanioszka
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Wanioszka » 04 maja 2012, 20:13

Wracając do tematu, czy jest możliwość update'u z wersji 2.4 do 2.5 ale offline, bez dostępu do internetu ? Jeśli tak, to gdzie można o tym poczytać, bo jak na razie nie znalazłem na to odpowiedzi (pewnie źle szukałem :)).

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: tuxcnc » 04 maja 2012, 21:18

Wanioszka pisze:Wracając do tematu, czy jest możliwość update'u z wersji 2.4 do 2.5 ale offline, bez dostępu do internetu ? Jeśli tak, to gdzie można o tym poczytać, bo jak na razie nie znalazłem na to odpowiedzi (pewnie źle szukałem :)).
Zasadniczo zawsze jest możliwość dokonania instalacji z pamięci USB na przykład, ale i tak trzeba odpowiednie pakiety pobrać najpierw z internetu, a potem się zwykle okazuje, że są niespełnione zależności i trzeba jeszcze coś dodatkowo pobrać itd.

Ja mam kilka identycznych systemów zainstalowanych na różnych komputerach i aktualizacja wszystkich z internetu była by głupotą, bo i po co pobierać kilka razy po kilkaset megabajtów tych samych danych.
Radzę sobie tak, że jeden komputer aktualizuję normalnie, przez internet, a potem zawartość katalogu /var/cache/apt kopiuję na pozostałe komputery.
apt-get nie pobiera pakietów które znajdzie w tym katalogu.

Przy całkowitym braku połączenia z internetem trzeba by jeszcze /var/lib/apt podłożyć ze zaktualizowanego systemu.

Mogłem o czymś zapomnieć, bo teraz o czym innym myślę, ale to jest właśnie sposób na aktualizacje systemów bez dostępu do internetu.

.

susel
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Post napisał: susel » 11 wrz 2012, 12:55

pascalPL pisze:Na freecad'a jestem aktualnie obrażony ;) i nie odzywamy się do siebie. Próbowałem narysować śrubę trapezową ale zrobiłem tylko profil ząbka trapezu, narysowałem sprężynę i nie wiem jak nawinąć cześć gwintu na sprężynę.
Odsyłam na forum FreeCad`a tutaj. Jeśli nadal chcesz narysować śrubę.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „LinuxCNC (dawniej EMC2)”