Mam pytanie odnośnie przekształcania tekstu w obiekt, który będzie następnie widoczny przez cnc z zaimportowanego pliku dxf.
Mam wykonać napis w drewnie, problem polega na tym, że zarówno Corel jak i Inkscape przekształcają litery w krzywe bądź ścieżki po obwodzie ich konturu, mi natomiast zależy na takim przekształceniu, aby litera dajmy na to "A" składała się z trzech odcinków i grubość napisu zależeć będzie wyłącznie od doboru narzędzia frezującego. Na razie jedyne do czego doszedłem, to litera "A" składająca się z obwodu po konturze zewnętrznym i obwodu po konturze wewnętrznym (jak na foto). Z Corelem występuje jeszcze inny problem, po exporcie do dxf, maszyna widzi każdy odcinek i łuk obwodu litery osobno, przez co na niektóre litery wychodzi po kilkanaście wejść narzędzia, w Inkscape udało mi się usunąć ten problem poleceniem ścieżka/Odsuń dynamicznie, po tym na 1 wejście narzędzia wykonane jest frezowanie całej litery.
Problemem jest tylko ta jazda po obwodzie, w napisie gdzie odstęp między znakami ma być nieduży obróbka freza po obwodzie sprawia, że całość staje się nieczytelna, litery ze "środkiem" np "o, e b" mają wybrane wnętrze do 0.
Może zna ktoś z was sposób na rozwiązanie problemu.
Pozdrawiam