Programowanie obrabiarek pytanie ogólne CAM
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 5
Programowanie obrabiarek pytanie ogólne CAM
Witam
Prosiłbym o wyrażenie opinii w sprawie programowania.
Czy programista który zaczyna pracę i dostaje skonfigurowaną stację roboczą z programem CAM, postprocesorem, bazą narzędzi powinien odpowiadać za ewentualne błędy które się w nich znajdują.
Przykład:
Dostaję skonfigurowanego CAM'a i robię program z użyciem zainstalowanej bazy narzędzi.
Program przed generowaniem kodu sprawdzam na symulacji pod kątem poprawności i ewentualnych kolizji..wszystko jest ok.
Generuje kod w zainstalowanym postprocesorze i oddaje na obrabiarkę.
Start programu i kolizja (nie ma mnie przy tym ze względu na uruchomienie w weekend)
Analiza i okazuje się że w bazie narzędzi przypisany był błędny korektor do uzytego narzędzia
"G43 H1" dla użytego narzędzia T6
(nie mam możliwosci edycji gdyż nie mam uprawnień administratora i nie mogę edytować bazy taką dostałem)
Kto w takiej sytacji jest odpowiedzialny za kolizję
-Operator bo powienien sprawdzić program i prototyp frezować na skręconym posuwie
- Programista bo powinien przejrzeć kod i domyśleć się że autor bazy narzędzi zrobił błąd
- Administrator który instalował bazę i postprocesor/ osoba która przekazała tą wersję bazy jako poprawną ?
Jakie są wasze opinie ?
Prosiłbym o wyrażenie opinii w sprawie programowania.
Czy programista który zaczyna pracę i dostaje skonfigurowaną stację roboczą z programem CAM, postprocesorem, bazą narzędzi powinien odpowiadać za ewentualne błędy które się w nich znajdują.
Przykład:
Dostaję skonfigurowanego CAM'a i robię program z użyciem zainstalowanej bazy narzędzi.
Program przed generowaniem kodu sprawdzam na symulacji pod kątem poprawności i ewentualnych kolizji..wszystko jest ok.
Start programu i kolizja (nie ma mnie przy tym ze względu na uruchomienie w weekend)
Analiza i okazuje się że w bazie narzędzi przypisany był błędny korektor do uzytego narzędzia
(nie mam możliwosci edycji gdyż nie mam uprawnień administratora i nie mogę edytować bazy taką dostałem)
Kto w takiej sytacji jest odpowiedzialny za kolizję
-Operator bo powienien sprawdzić program i prototyp frezować na skręconym posuwie
- Programista bo powinien przejrzeć kod i domyśleć się że autor bazy narzędzi zrobił błąd
- Administrator który instalował bazę i postprocesor/ osoba która przekazała tą wersję bazy jako poprawną ?
Jakie są wasze opinie ?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Re: Programowanie obrabiarek pytanie ogólne CAM
Jak to nie masz możliwości edycji pliku tekstowego, który wygenerowales?
Nie przeglądałes programu po wygenerowaniu?
Moim zdaniem wina jest po połowie. Tyle tylko, że ten kto puszczal mógł zareagować a Ty siłą rzeczy nie.
Dodane 3 minuty 56 sekundy:
A tak w ogóle to błąd jest w postprocesorze. Pewnie dla każdego narzędzia generuje G43 H1.
Nie przeglądałes programu po wygenerowaniu?
Moim zdaniem wina jest po połowie. Tyle tylko, że ten kto puszczal mógł zareagować a Ty siłą rzeczy nie.
Dodane 3 minuty 56 sekundy:
A tak w ogóle to błąd jest w postprocesorze. Pewnie dla każdego narzędzia generuje G43 H1.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
Plik tekstowy można edytować ręcznie, ale bazy narzędzi w których są zapisane korektory już nie.
Baza narzędzi i postprocesor są narzucone użytkownikowi.
Co w przypadku wadliwego postprocesora tego błędu nie da się wychwycić- za to ma być odpowiedzialny programista ? skoro nie maczał w nim palców ? z bazą narzędzi i korektorami to samo ( ktoś madrzejszy mógł przypisać korektor X do narzędzia Y i teoretycznie ma prawo to działać)
Generalnie tragedia się nie stała i temat jest zamknięty ale pytam na przyszłość czy programista jako ostatnia osoba która ma wpływ na kod i dane w nim zawarte jest odpowiedzialny za całość ? ( baza narzędzi, postprocesor no i ścieżki które programuje)
Co do samego korektora H to w CAM-ie (Surfcam) egzystuje on obecnie jako offset narzędzia pobierany z bazy narzędzi.
W bazie wpisany był offset 0 i wygenerowało w kodzie H0, reszta narzędzie ma offset odpowiadający numerowi narzędzia i takie rozwiązanie działa.
Nie mogę go zmienić (bez zgłoszenia do administracji i IT) na inna wartość gdyż możne to zrobić tylko administrator systemu
Baza narzędzi i postprocesor są narzucone użytkownikowi.
Co w przypadku wadliwego postprocesora tego błędu nie da się wychwycić- za to ma być odpowiedzialny programista ? skoro nie maczał w nim palców ? z bazą narzędzi i korektorami to samo ( ktoś madrzejszy mógł przypisać korektor X do narzędzia Y i teoretycznie ma prawo to działać)
Generalnie tragedia się nie stała i temat jest zamknięty ale pytam na przyszłość czy programista jako ostatnia osoba która ma wpływ na kod i dane w nim zawarte jest odpowiedzialny za całość ? ( baza narzędzi, postprocesor no i ścieżki które programuje)
Co do samego korektora H to w CAM-ie (Surfcam) egzystuje on obecnie jako offset narzędzia pobierany z bazy narzędzi.
W bazie wpisany był offset 0 i wygenerowało w kodzie H0, reszta narzędzie ma offset odpowiadający numerowi narzędzia i takie rozwiązanie działa.
Nie mogę go zmienić (bez zgłoszenia do administracji i IT) na inna wartość gdyż możne to zrobić tylko administrator systemu
-
Oczywiście, że programista jest odpowiedzialny za to żeby wygenerowany program był właściwy. Masz co do tego jakieś wątpliwości?
Kod H to nie kwestia CAMA tylko języka układu sterowania. Tak korektor długości jest definiowany w HAASIE i w Fanucu m-in.
Nawet jeśli pierwsze narzędzie było określone jako H0 to nie musiał być błąd (to narzędzie mogło służyć do odniesienia bazy, a pozostałe korektory to różnica między narzędziami, a tym narzedziem).
Oczywiście jako programista powinieneś to wiedzieć.
Kod H to nie kwestia CAMA tylko języka układu sterowania. Tak korektor długości jest definiowany w HAASIE i w Fanucu m-in.
Nawet jeśli pierwsze narzędzie było określone jako H0 to nie musiał być błąd (to narzędzie mogło służyć do odniesienia bazy, a pozostałe korektory to różnica między narzędziami, a tym narzedziem).
Oczywiście jako programista powinieneś to wiedzieć.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
Mam bo programista jednak nie ma wpływu na pewne dane które generowane są zgodnie z założeniami osób które wdrażały CAMa i robiły postprocesor
Rozuemiem jak zrobi odjazdy i dziwne ścieżki które może wykryć w symulacji
Czyli dla jasności zaczynam pracę, będzie błąd w postprocesorze, bazie i mamy kolizje
To odpowiedzialny jest programista ? Finansowo również ?
Ja nie wyobrażam sobie przejrzenia i wyobrażenia ścieżek 5MB pliku txt z kodem, ale dopiero zaczynam prace..
Rozuemiem jak zrobi odjazdy i dziwne ścieżki które może wykryć w symulacji
Czyli dla jasności zaczynam pracę, będzie błąd w postprocesorze, bazie i mamy kolizje
To odpowiedzialny jest programista ? Finansowo również ?
Ja nie wyobrażam sobie przejrzenia i wyobrażenia ścieżek 5MB pliku txt z kodem, ale dopiero zaczynam prace..
-
Przecież nie musisz przeglądać całego pliku. Tylko takie sekcje jak wymiana narzędzi, początek i koniec. Ale jak nie znasz podstaw języka w którym generujesz program to i tak nic Ci to nie da. Skoro zmieniłeś w wygenerowanym programie korektor pierwszego narzędzia, myśląc, że to tylko w CAMIE to chyba jednak nie trzeba było grzebać.
Co do odpowiedzialności finansowej, to już jest kwestia regulowana w umowie o pracę i prawie pracy. Musiałbyś tam odczytać.
Co do odpowiedzialności finansowej, to już jest kwestia regulowana w umowie o pracę i prawie pracy. Musiałbyś tam odczytać.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Raz już tu kiedyś pisałem , że przy kontaktach z dystrybutorami softów trzeba kłaść duży nacisk na porządne wdrożenie postprocesorów do maszyn.
.....
W poprzedniej firmie miałem sporo Haas na stanie .
Od czasu do czasu ( z niewiadomych mi przyczyn) postprocesor generował G- kod dla narzędzi z korektorem H0
Nie szło upilnować tych dzwonów jak człowiek latał od maszyny do maszyny jak rakieta.
.... przyjechał gość , postprocesor poprawił i sprawa ucichła.
Mariusz.
.....
Fajnie , że o Haas wspomniałeś.
W poprzedniej firmie miałem sporo Haas na stanie .
Od czasu do czasu ( z niewiadomych mi przyczyn) postprocesor generował G- kod dla narzędzi z korektorem H0
Nie szło upilnować tych dzwonów jak człowiek latał od maszyny do maszyny jak rakieta.
.... przyjechał gość , postprocesor poprawił i sprawa ucichła.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
Pisalem ze nic ręcznie nie zmieniałem
Uznając ze moge polegać na przekazanym mi przez pracodawcę sofcie (post, baza) zrobilem symulację i wygenerowałem kod.
Z tym podejsciem lepiej robic posty i wdrażać je z bazami narzedzi bo i tak winny bedzie programista
Uznając ze moge polegać na przekazanym mi przez pracodawcę sofcie (post, baza) zrobilem symulację i wygenerowałem kod.
Z tym podejsciem lepiej robic posty i wdrażać je z bazami narzedzi bo i tak winny bedzie programista
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Tylko generujesz G kod ?jac_corp pisze: ↑27 lis 2017, 20:42......
(nie mam możliwosci edycji gdyż nie mam uprawnień administratora i nie mogę edytować bazy taką dostałem).....
...... , i nic więcej ?
A gdzie wydrukowana kartka , na której jest widoczna m/ innymi lista narzędzi?
P.s.
Patrz niżej .
Co by było gdyby przy pierwszym narzędziu z listy (T6) korektor H , albo (i) korektor D miał inną wartość niż ,, 6" ?
Oddałbyś taki program operatorowi na maszynę ?
https://zapodaj.net/1b21e5760331d.jpg.html
Winny nie będziesz jak sobie wszystko poukładasz.
Podsumowując , najwiejszą winę ponosi ten co wdrażał program CAM i postprocesor dla potrzeb firmy.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
Dzięki za informacje
Fakt jeszcze nie mam jakiegoś ogromnego doświadczenia
Narzędzie z nazwą jest generowane na samym początku g kodu i z tym nie ma problemu
ale mam zamiar poukładać to i zaczynam robić nową bazę narzędzi
https://photos.app.goo.gl/fk8Yt7sNUFl6WupI3
tak to obecnie wygląda length offsset ma równać sie numerowi narzędzia
(na tych usawieniach był wygenerowany błedny program z korektorem 0)
offset D jest 0 czy to jest ok ?
Fakt jeszcze nie mam jakiegoś ogromnego doświadczenia
Narzędzie z nazwą jest generowane na samym początku g kodu i z tym nie ma problemu
ale mam zamiar poukładać to i zaczynam robić nową bazę narzędzi
https://photos.app.goo.gl/fk8Yt7sNUFl6WupI3
tak to obecnie wygląda length offsset ma równać sie numerowi narzędzia
(na tych usawieniach był wygenerowany błedny program z korektorem 0)
offset D jest 0 czy to jest ok ?