DraftSight
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
DraftSight
Witam.
Jak w temacie.
Czy ktoś się orientuje jak w w/w programie tworząc "NOWY" określić pole robocze np. na format A4? Tworząc projekt i robiąc podgląd wydruku projekt znajduje się gdzieś w przestrzeni.
Chciałbym już na etapie tworzenia projektu mieścić się w polu A4 i w skali 1:1.
Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam.
Jak w temacie.
Czy ktoś się orientuje jak w w/w programie tworząc "NOWY" określić pole robocze np. na format A4? Tworząc projekt i robiąc podgląd wydruku projekt znajduje się gdzieś w przestrzeni.
Chciałbym już na etapie tworzenia projektu mieścić się w polu A4 i w skali 1:1.
Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam, Jasiek
Tagi:
-
- Kontakt:
Odkopuję trochę temat programu DraftSight.
W każdym projekcie, po wrzuceniu do ArtCAM'a, pojawiają się błędy jak na poniższym zdjęciu (wykonane przeze mnie celowo). I próbuję znaleźć jakąś funkcję która odpowiada za sprawdzenie (wytknięcie) ich. Niestety, nic nie mogę znaleźć.
Szukałem także informacji w tutorialach oraz w pomocy - NIC.
Ma ktoś może większe doświadczenie i wskaże mi jak takie błędy znaleźć w DS?
W każdym projekcie, po wrzuceniu do ArtCAM'a, pojawiają się błędy jak na poniższym zdjęciu (wykonane przeze mnie celowo). I próbuję znaleźć jakąś funkcję która odpowiada za sprawdzenie (wytknięcie) ich. Niestety, nic nie mogę znaleźć.
Szukałem także informacji w tutorialach oraz w pomocy - NIC.
Ma ktoś może większe doświadczenie i wskaże mi jak takie błędy znaleźć w DS?
- Załączniki
-
- Rozłączony wektor i podwójne kółko.
- 000DSbłąd.jpg (48.84 KiB) Przejrzano 4825 razy
Pozdrawiam, Jasiek
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
@SkyLOT
A gdzie Ty widzisz te błędy ?
Rozłączona linia to nie błąd i nawet Artcam nie wskaże tego jako błędu, a to dlatego, że nikt nie wie (a program w szczególności) czy aby ten rozłączony wektor nie jest rozłączony celowo.
Nakładające się (zdublowane) wektory, to również nie jest błąd i Artcam tylko zaznaczy/zasugeruje (bodajże na zielono) , że coś tu nie gra i że powinno się sprawdzić czy aby na pewno tak ma być.
Natomiast wszystko to, co według Artcama jest błędem, zaznaczane jest na czerwono.
Dodatkowo Artcam po zaimportowaniu pliku z błędami, sam (za automatu)wykrywa ich bardzo mało (tylko podstawowe) , a dopiero po skorzystaniu z narzędzia do wykrywania błędów (ikonka zielonego krzyża) , Artcam pokazuje całą resztę błędów, oczywiście jeśli takowe istnieją i od razu (jeśli chcemy) je naprawia.
Poza tym, zapewne jest tak, że ten DraftSight po prostu, zwyczajnie nie ma funkcji wykrywania potencjalnych błędów tak jak to jest w Artcamie.
A gdzie Ty widzisz te błędy ?
Rozłączona linia to nie błąd i nawet Artcam nie wskaże tego jako błędu, a to dlatego, że nikt nie wie (a program w szczególności) czy aby ten rozłączony wektor nie jest rozłączony celowo.
Nakładające się (zdublowane) wektory, to również nie jest błąd i Artcam tylko zaznaczy/zasugeruje (bodajże na zielono) , że coś tu nie gra i że powinno się sprawdzić czy aby na pewno tak ma być.
Natomiast wszystko to, co według Artcama jest błędem, zaznaczane jest na czerwono.
Dodatkowo Artcam po zaimportowaniu pliku z błędami, sam (za automatu)wykrywa ich bardzo mało (tylko podstawowe) , a dopiero po skorzystaniu z narzędzia do wykrywania błędów (ikonka zielonego krzyża) , Artcam pokazuje całą resztę błędów, oczywiście jeśli takowe istnieją i od razu (jeśli chcemy) je naprawia.
Poza tym, zapewne jest tak, że ten DraftSight po prostu, zwyczajnie nie ma funkcji wykrywania potencjalnych błędów tak jak to jest w Artcamie.
-
- Kontakt:
lajosz,
Z pewnością jest tak, jak piszesz! Słowo "błąd" to moja interpretacja i nie miałem na myśli dosłownego znaczenia tego słowa.
Chodzi o to, że ja akurat "bawię się w projektowanie" w programie DraftSight ponieważ ArtCAM'a, po pierwsze nie mam bo mnie nie stać a po drugie go nie ogarniam.
Chodziło mi o to, że jak zrobię jakiś tam projekt u siebie i potem daję go do gościa na maszynę to najpierw on musi siedzieć i wnosić poprawki na projekcie w związku z takimi badziewiami jak opisałem wyżej.
U mnie w DS podczas rysowania wszystko jest ok a dopiero u niego na AC wychodzi co wychodzi.
Generalnie, chciałem znaleźć sposób na to aby sprawdzić te w/w "błędy" u mnie w domu.
Jak widzę, faktycznie DS chyba nie ma nic takiego co by pozwoliło sprawdzić projekt pod tym względem.
Za czas tego kto mi wycina niestety się płaci. Za te poprawki też!
Z pewnością jest tak, jak piszesz! Słowo "błąd" to moja interpretacja i nie miałem na myśli dosłownego znaczenia tego słowa.
Chodzi o to, że ja akurat "bawię się w projektowanie" w programie DraftSight ponieważ ArtCAM'a, po pierwsze nie mam bo mnie nie stać a po drugie go nie ogarniam.
Chodziło mi o to, że jak zrobię jakiś tam projekt u siebie i potem daję go do gościa na maszynę to najpierw on musi siedzieć i wnosić poprawki na projekcie w związku z takimi badziewiami jak opisałem wyżej.
U mnie w DS podczas rysowania wszystko jest ok a dopiero u niego na AC wychodzi co wychodzi.
Generalnie, chciałem znaleźć sposób na to aby sprawdzić te w/w "błędy" u mnie w domu.
Jak widzę, faktycznie DS chyba nie ma nic takiego co by pozwoliło sprawdzić projekt pod tym względem.
Za czas tego kto mi wycina niestety się płaci. Za te poprawki też!

Pozdrawiam, Jasiek
-
Niestety, ale chyba muszę Cie zmartwić.SkyLOT pisze:U mnie w DS podczas rysowania wszystko jest ok a dopiero u niego na AC wychodzi co wychodzi.
Otóż skoro piszesz, że "podczas rysowania wszystko jest ok a dopiero u niego na AC wychodzi co wychodzi." , to znaczy, że niestety nie jest OK podczas rysowania w DS albowiem zdublowane wektory, zapętlone wektory itp. itd. nie biorą się z widzimisię DS, a z tego, że po prostu tak to narysowałeś.
-
- Kontakt:
Działałeś kiedyś programem DS? Bo coś mi się zdaje że nie!
Jeżeli mam włączone przyciąganie, łączę dwie kreski i to się przyciąga nawzajem podczas najechania na to myszką. Dalej, jeżeli łączenie powiększę maxymalnie ile się da i widzę, że linie są złączone, następnie zapiszę to i wrzucę na AC i wtedy okazuje się, że jednak nie są połączone, to ja czegoś tu nie rozumiem.
Wyłóż proszę kawę na ławę.
Druga sprawa. Z kontekstu mojego pierwszego postu wynika, że szukam kogoś kto upewnił by mnie czy jest w tym programie narzędzie którym da się sprawdzić poprawność takich właśnie łączeń.
Kwestię nakładania kółek pomijam bo to faktycznie i ewidentnie mój błąd.
Jeżeli mam włączone przyciąganie, łączę dwie kreski i to się przyciąga nawzajem podczas najechania na to myszką. Dalej, jeżeli łączenie powiększę maxymalnie ile się da i widzę, że linie są złączone, następnie zapiszę to i wrzucę na AC i wtedy okazuje się, że jednak nie są połączone, to ja czegoś tu nie rozumiem.
Druga sprawa. Z kontekstu mojego pierwszego postu wynika, że szukam kogoś kto upewnił by mnie czy jest w tym programie narzędzie którym da się sprawdzić poprawność takich właśnie łączeń.
Kwestię nakładania kółek pomijam bo to faktycznie i ewidentnie mój błąd.
Pozdrawiam, Jasiek
-
SkyLOT pisze:Działałeś kiedyś programem DS? Bo coś mi się zdaje że nie!
Jeżeli mam włączone przyciąganie, łączę dwie kreski i to się przyciąga nawzajem podczas najechania na to myszką. Dalej, jeżeli łączenie powiększę maxymalnie ile się da i widzę, że linie są złączone
W swoim poprzednim poście nie miałem zamiaru się wymądrzać, ale po prostu zwrócić uwagę na fakty.
Już wykładam.
Otóż fakt, że jeden wektor styka się z drugim końcami nie powoduje z automatu, że obydwa te wektory są połączone.
To tak jak za zapałkami ułożonymi np. w kwadrat.
Wizualnie tworzą kwadrat bo stykają się końcami, ale połączone przecież nie są.
Chcesz żeby wektory były połączone, to albo trzeba to od razu rysować je jako polilinię, albo zamienić linie + łuki (czyli wszystkie wektory składające się na obiekt) na polilinie, a następnie połączyć w jedną polilinię po czym (jeśli obiekt ma być zamknięty) zamknąć.
Mam nadzieję, ze teraz już jasne