DXF(3D) ---> g-kod
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 12
- Kontakt:
DXF(3D) ---> g-kod
Jest jakiś darmowy CAM, który zamieni DXF-a na g-kod? Ale DXF jest 3D i g-kod też ma być 3D. Bez offsetów. Wystarczy sama ścieżka po konturze.
Robert
Robert
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Re: DXF(3D) ---> g-kod
A czy możesz pokazać tego dxf 3d?RobWan pisze:Jest jakiś darmowy CAM, który zamieni DXF-a na g-kod? Ale DXF jest 3D i g-kod też ma być 3D. Bez offsetów. Wystarczy sama ścieżka po konturze.
Robert
robert
-
Nie wiem jak Ty chcesz z takiego pliku zrobić bryłe 3d? Próbowałem w paru camach i nic mi z tego nie wychodzi. Z tego co mnie uczono to bryla ma okreslony kształt. W tym pliku są tylko linnie które mogą "służyć" jako scieżka freaza, ale co dalej. Nie wm jak z tego cos zrobić ale bardzo chętnie również się dowiem.
robert
robert
-
Ale Ty mnie nie rozumiesz. Na tym wzorze (rozeta 3d) jak to otworzysz w CAD-zie jest kilkadzisiąt linni nie połączonych. Te długie "łukowe" linnie, one włąśnie składają się z kilku odcinków. Jak próbuje ustawić obróbke w rhinocam to dostaje komunikat, że obiekt nie jest podomykany oczywiście robie to w 3d. W 2d to standardowo ustawia obróbke ale tylko w dwóch osiach.
A czy możesz mi opisać na czym ma polegać obróbka tego przykładowego pliku rozeta? Oczywiście jaki ma być efekt końcowy.
robert
A czy możesz mi opisać na czym ma polegać obróbka tego przykładowego pliku rozeta? Oczywiście jaki ma być efekt końcowy.
robert
-
- Kontakt:
Wyobraź sobie że frez porusza się w materiale po tych liniach. I taki efekt chcę otrzymać. Czyli zakreśla w 3D 24 łuki (każdy łuk składa się z iluś tam odcinków).
Albo najprościej jak się da. Jakim CAM-em otrzymam g-kod, gdzie wejściową geometrią jest odcinek o współrzędnych [0,0,0] [100,100,100].
Robert
Albo najprościej jak się da. Jakim CAM-em otrzymam g-kod, gdzie wejściową geometrią jest odcinek o współrzędnych [0,0,0] [100,100,100].
Robert
-
Ja sobie wybrażam, że frez porusza sie po tych linniach. Ale jak chcesz z tego zrobić obróbke 3d? Obróbka 3d to jest obróbka przestrzenna. A może w najzwyklejszym cam-ie można to ustawić tylko trzeba wiedzieć jak to zrobić. W każdym cam-ie można tak ustawić aby frez "jechał" po lnni.RobWan pisze:Wyobraź sobie że frez porusza się w materiale po tych liniach. I taki efekt chcę otrzymać. Czyli zakreśla w 3D 24 łuki (każdy łuk składa się z iluś tam odcinków).
Robert
robert
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 9
Pliki DXF , DWG używa się do obróbki 2,5 DRobWan pisze:Wyobraź sobie że frez porusza się w materiale po tych liniach. I taki efekt chcę otrzymać. Czyli zakreśla w 3D 24 łuki (każdy łuk składa się z iluś tam odcinków).
Robert
Obróbkę 3D wykonuje się na IGS , itd.
..... więc nie wydziwiaj.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Kontakt:
Nie chodzi o kompensacje narzędzia czy obróbkę po konturze, tylko o to że każdy CAM jakiego próbowałem DXF (3D) spłaszcza do 2D.kubus838 pisze:W każdym cam-ie można tak ustawić aby frez "jechał" po lnni.
A czy IGS zapisze otwartą linię? [0,0,0] [100,100,100]WZÓR pisze:Obróbkę 3D wykonuje się na IGS , itd.
Bo IGS, STL, 3DS, itd zapisują bryły.
Robert