Poszukuję programu do sterowania laserem.
Od dłuższego czasu przeglądam forum ale nigdzie takiego nie znalazłem.
Chodzi mi o program ( odpowiednik Mach'a do frezarki) , który mógłby sterować WN zasilacza tuby laserowej ( PWM) - co jest potrzebne przy grawerowaniu .
Będę wdzięczny za jakiekolwiek namiary. Nie muszą to być programy darmowe ( pewnie takich nie ma ) .
Metodę , w której wykorzystuje się zamianę ruchu w osi Z ( z użyciem G-codu M3) na załączanie zasilacza laserowego znam . Chętnie wysłucham opinii osób stosujących tę metodę. Czy występuje opóźnienie od momentu załączenia lasera ?
Za każdą pomoc dziękuję .
Program do sterowania laserem
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Witam.
Nie mam konkretnego doświadczeniu w wykorzystaniu macha do sterownia laserem - ale ... oś Z i tak będzie potrzebna - tzn opuszczanie głowicy (wiadomo są czujniki odległości od materiału itp) ale sterowanie z programu będzie konieczne.
Co do możliwości sterowania PWM z macha - powinno się dać np odpowiednio modyfikując sygnał sterujący np obrotami wrzeciona.
Innym programem może być np cncgraf ....
Pozdrawiam.
Nie mam konkretnego doświadczeniu w wykorzystaniu macha do sterownia laserem - ale ... oś Z i tak będzie potrzebna - tzn opuszczanie głowicy (wiadomo są czujniki odległości od materiału itp) ale sterowanie z programu będzie konieczne.
Co do możliwości sterowania PWM z macha - powinno się dać np odpowiednio modyfikując sygnał sterujący np obrotami wrzeciona.
Innym programem może być np cncgraf ....
Pozdrawiam.
"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein
Albert Einstein
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Planując budowę plotera laserowego zakładam , że nie będzie on miał osi Z.
Odległość pomiędzy materiałem , a soczewką można zrealizować poprzez "ręczne" ustawienie - przesunięcie soczewki ( góra - dół) względem ciętego - płaskiego (grawerowanego materiału) albo poprzez regulację ruchomym stołem.
Tym samym odpadną koszty związane z budową osi Z .
Odległość pomiędzy materiałem , a soczewką można zrealizować poprzez "ręczne" ustawienie - przesunięcie soczewki ( góra - dół) względem ciętego - płaskiego (grawerowanego materiału) albo poprzez regulację ruchomym stołem.
Tym samym odpadną koszty związane z budową osi Z .
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Witam.
Niestety w praktyce nawet najbardziej "płaski" materiał nie jest idealnie płaski - a ewentualne "garby" w najlepszym przypadku pogorszą jakość uzyskanej powierzchni cięcia z powodu zmiany ogniskowej w materiale lub w najgorszym ....zahaczy o materiał (przerabiałem ten temat gdy w laserze Amada wysiadł czujnik pojemnościowy - i przy chwili nieuwagi głowica uderzała w materiał
)
Wydaje mi się iż "zautomatyzowanie" osi Z jest wymagane lub przynajmniej wskazane.
Pozdrawiam
Niestety w praktyce nawet najbardziej "płaski" materiał nie jest idealnie płaski - a ewentualne "garby" w najlepszym przypadku pogorszą jakość uzyskanej powierzchni cięcia z powodu zmiany ogniskowej w materiale lub w najgorszym ....zahaczy o materiał (przerabiałem ten temat gdy w laserze Amada wysiadł czujnik pojemnościowy - i przy chwili nieuwagi głowica uderzała w materiał

Wydaje mi się iż "zautomatyzowanie" osi Z jest wymagane lub przynajmniej wskazane.
Pozdrawiam
"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein
Albert Einstein
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Planuję cięcie i grawerowanie w tworzywach sztucznych i drewnie.
Czy te materiały tak bardzo się odkształcają ?
W tanich chińskich ploterkach laserowych nie ma automatycznego pomiaru odległości nie ma też osi Z i jakoś działają .
Dlatego założyłem ten temat - szukam specjalistycznego oprogramowania do lasera ( nie musi być darmowy).
Czy te materiały tak bardzo się odkształcają ?
W tanich chińskich ploterkach laserowych nie ma automatycznego pomiaru odległości nie ma też osi Z i jakoś działają .
Dlatego założyłem ten temat - szukam specjalistycznego oprogramowania do lasera ( nie musi być darmowy).
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Oprogramowanie takie oczywiście napiszę, ale dopiero wtedy, gdy ostatecznie powstanie nasz (wspólnie z kol. JarekK) sterownik mikroprocesorowy. Na razie możesz skorzystać z oprogramowania i sterownika które sprzedają chińczycy razem ze swoimi ploterami laserowymi. Niestety nie jest to tanie rozwiązanie.
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)