Brałem pod uwagę podobne rozwiązanie i na pewno coś takiego zastosuje przy następnym wersji, teraz stawiam na prostotę (podawanie w taki sposób wymaga większej synchronizacji), natomiast problem "plucia" chcę zminimalizować przez kształt dyszy.Zienek pisze:Ciśnienie płynnej czekolady może być wystarczające do "plucia". Znów ciśnienie ciężko opanować, żeby linia z czeko miała zawsze taką samą szerokość. Dlatego ciekawszym rozwiązaniem byłaby pompka oparta o zasadę pompy olejowej jak z poniższego obrazka.
Wtedy obrót silniczkiem krokowym o zadany kąt to zawsze ten sam wypływ czekolady. P
Teraz idę w stronę rozwiązań jak najprostszych konstrukcyjnie (kosztem optymalności działania),
Sam nacisk na tłok będzie wywierany pneumatycznie z butli, zużycie powierza na jeden zbiornik będzie na tyle małe, że nie przewiduje kompresora jako integralną część zestawu
Tak na marginesie to rozważałem nawet wykorzystać do tego grawitację poprzez, obciążenie tłoczyska ale to już było by przegięcie xd pomijając już sam fakt że musiał bym sam zbiornik unieruchomić i stosować jakieś przewody grzejne .itd itd