Napiszę tak:burzaxxx pisze:karta quadro (czy rzeczywiście dopala obsługę programów CAM?
Co prawda nie mam laptopa, ale wszystko o czym piszesz, mam na dwóch kompach stacjonarnych, czyli:
KOMP NR1 --> i7 + 16Gb ram + Nvidia Quadro 2000D (1GB ram) + dysk SSD (128 GB).
KOMP NR2 --> i7 + 16Gb ram + Nvidia Geforce GTX 570 (1,5 GB ram) + dysk SSD (256 Gb).
Na obydwu kompach ten sam system, czyli Win 8.1 + na bieżąco aktualizowane sterowniki i wszystko co trzeba.
Na pierwszym kompie pracuję w pracy, czyli CAM-y, CAD-y, modellery (Rhino, MOI), renderery (KeyShot), ArtCAM, Corel i inne takie.
Na drugim gram w domu, ale ..... czasami biorę pracę do domu, gdzie na kompie do grania robię dokładnie to samo co na kompie w pracy.
OBSERWACJE:
Jedyną różnicę w szybkości na korzyść kompa do grania, zauważyłem w przypadku pracy z rendererem KeyShot .
Otóż nie wiedzieć dlaczego, na kompie do grania, czyli Nvidia Geforce GTX 570 (a więc dość leciwa karta jeśli chodzi o granie) o wiele, wiele szybciej można obracać sceną, przesuwać na niej obiekty i w ogóle pracuje to szybciej na tej karcie niż na wydawałoby się dedykowanej do takich rzeczy Nvidia Quadro.

Czyżby chodziło o to, że Geforce GTX 570 ma przepustowość szyny pamięci 256 bit i te 0.5 GB więcej pamięci ram niż Quadro 2000D z przepustowością szyny 128 bit ?
Wynikałoby z tego, że .... tak, że właśnie o to chodzi.
Z drugiej strony, Quadro ma 10-bitowe przetwarzanie koloru, co jest istotne przy pracy w której odwzorowanie kolorów jest ważne (np. poligrafia i szeroko pojęta reklama), ale .... czy w CAM-ach/CAD-ach kolory się liczą ? ....... Moim zdaniem nie.
Moim zdaniem, praca na jakimkolwiek laptopie (nawet najlepszym) mija się (delikatnie pisząc) z celem.burzaxxx pisze:jakieś za i sprzeciwy?
Raz, że ekranik malutki, a to przy pracy z grafiką jest bardzo istotne, czyli im większy ekran, tym lepiej.
Dwa, że praca bez pełnowymiarowej myszy i stołu na którym można się nią poruszać, nie należy do najprzyjemniejszych .
Trzy, że praca na laptopie ma sens tylko wtedy, kiedy KONIECZNIE MUSIMY się często przemieszczać, ale nawet wtedy, jeśli nie mamy źródła zasilania, to potężny laptop zeżre baterie w błyskawicznym tempie i ..... po robocie.
To tyle ode mnie