Co trzeba skończyć żeby być programistą cnc

frenchdog
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 10

Post napisał: frenchdog » 17 gru 2009, 23:20

mdg. NIE MAM JUŻ DO CIEBIE SIŁY. jesteś niczym czarny rycerz z monty python-a.
Od teraz cię ignoruję.Pisz se co chcesz.

WZÓR. Notatnik choć archaiczna to jednak fajna sprawa, bo panujesz nad kodem w 100%. Przy produkcji seryjnej każda sekunda a nawet pół jest na wagę złota. Czasami zdarzało nam się modyfikować oryginalne cykle maszynowe maszyny by urwać jeszcze z pół sekundy. Więc bez notatnika ,ani rusz. Jest wiele edytorów z podświetlaniem składni i innymi pierdołami ale notatnik ma tą przewagę ,że czasem nabiera się fajnej właściwości ,widzi się obróbkę patrząc na kod.(Może nie jak w MATRIXsie, ale coś w ten deseń). Potem przy maszynie się to przydaję, bo jak się uruchamia i coś jest nie tegez to poprawia się na maszynie. Napisałem sobie też program ,który z DXF-a generuje kod ISO (SAM NUMERUJE BLOKI :) ) i dla bardziej wyrafinowanych kształtów bardzo się przydaje. Mamy też inne obrabiarki strikte zadaniowe ,dla których generowanie kodu mija się z celem bo po części programy są parametryczne a po części trochę ISO i wiele dziwnych innych cykli ,których nigdzie indziej się nie znajdzie. W takim przypadku wspieramy się autorskimi programami do pisania programów, co skraca znacznie czas od zamówienia po uruchomienie (masło maślane :wink: ).Ps dzięki za troskę jakoś dajemy rade (ostatnio wysługuje się nieco młodym, mam nadzieje ,że mi to kiedyś wybaczy).

Tagi:

Awatar użytkownika

CNCRob
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: CNCRob » 17 gru 2009, 23:44

koleś ale ty masz fantazje, uśmiałem się czytając to jak nigdy :) ty chyba naprawdę masz ludzi tu piszących za idiotów. uświadomie ciebie, że się bardzo mylisz, jest tu kilka osób, które znają maszyny na wylot, od śrubki po plc. swoją droga możesz rzucić tu tym swoim magicznym programem, który generuje kody iso i zastepuje inne bardzo drogie i skomplikowane kombajny typu CAM? jak znalazłeś czas programując tyle godzin dziennie te 100 maszyn i jeszcze w międzyczasie napisałeś cobie program nad którym z regóły siedzi tabun ludzi? dobry jesteś, szacuneczek dla ciebie, wiec ja to przy tobie pikuś jestem z moim 12 letnim doświadczeniem w programowaniu: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT), gdzie do każdej toraki podchodzę bez najmiejszych obaw a teraz próbuję swoich sił na frezarkach 4 osiowych z Sinumerikiem 802... ale co tam, kłaniam się panu z potężną wiedzą!!! możesz podać jeszcze te dziwne cykle?
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: jasiu... » 18 gru 2009, 15:41

akurat napisanie programu, który generuje kody ISO z DXF-a to trywialna sprawa. Problem w tym, że DXF DXF-owi nie równy. Po prostu gość zrobił najprawdopodobniej najprostszą sprawę - w DXF-ie może być tylko jedna polilinia, z jakiegoś autocada. Klika takich programów od dawna było znanych, właściwie to nawet nikt dziś nie wie, kto pierwszy wpadł na ten pomysł. Obecnie niektórzy nawet takie coś sprzedają (fajne do tokarek, np. http://www.fahrenhorst.de/cnc/dxfpilot.htm ) - jest trial chyba 3 tygodnie.

Oczywiście programik numerujący poszczególne linie to już chyba niejeden chłopak przed mutacją obecnie umie napisać. Tu się nie ma czym chwalić.

Ja kiedyś jeszcze miałem program, który mi skalował kształt. Po prostu rozciągał ścieżkę (np. współrzędne XY) o zadaną procentowo wartość. Jak freza odpychało, to czasem taka proteza potrafiła się przydać. Ale żeby się tym chwalić.

No i sam raczej nie używam notatnika. Lubię wszelkie, również darmowe edytory, które mają możliwość podświetlania składni, porównywania wersji programów, czy włączania makr (choćby przenumerowujących wiersze, usuwające spacje (czasem trzeba), czy współpracujące z terminalami. A są takie, co najmniej klika takich znam.

Wszystko zależy od specyfiki produkcji. Jeśli w całym zakładzie robi się te same elementy w wielkiej masówce, to pewnie, że programista może przysypiać i obsługiwać kilkaset maszyn. Problem jest, gdy się robi prototypy. Wówczas taki programista po prostu takiej roboty nie przyjmie.

frenchdog

Post napisał: frenchdog » 18 gru 2009, 20:15

Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie.
Dwóch wilków jedno w lesie nadybali jagnię;
Już go mieli rozerwać; rzekł: „Jakim prawem?”
„Smacznyś, słaby i w lesie!” – Zjedli niezabawem.

Nie mam ochoty więcej z wami dyskutować.
Co nóż to nowy filozof.

1. Programikiem się nie podzielę z wami bo i z jakiej racji.
2. Programik potrafi skalować, numerować bloki, generować kod charakterystyczny dla tokarek lub frezarek. Kodować promienie przez parametry I,J,k (tylko w 2D,więc nie wszystkie na raz) lub poprzez promień,rozpoznaje na podstawie koloru linii gdzie jest G0 a gdzie G1, można dowolnie definiować transformacje osi. (która oś rysunku na którą oś obrabiarki. i jaki zwrot.), program jest wsadowy ,więc łapie się ikonkę dxf i rzuca na skrót na pulpicie. Ten sam program korzysta z różnych plików konfiguracyjnych więc wystarczy zdefiniować kilka skrótów dla różnych typów obrabiarek. Program ma kilka stopni optymalizacji kodu (obcinanie zer,dokładność, pomijanie powtarzających się współrzędnych, itd).Ma możliwość przesuwania zarysu w zależności od wybranego naroża i promienia narzędzia. W jednym pliku dxf można zdefiniować dowolną liczbę bloków więc nie muszę korzystać z żadnych polilini. Jestem jego autorem więc jak coś potrzebuje mieć to sobie dopiszę. Jest dla mnie legalny i bezpłatny.
3. Drogi Jasiu zamiast korzystać z "darmowych" edytorów może sam sobie taki napisz, bo obecnie dzieci w przedszkolu takie robią a ty korzystasz wciąż z cudzej pracy.
4 DRAKO
Draco pisze:wiec ja to przy tobie pikuś jestem z moim 12 letnim doświadczeniem w programowaniu
- skoro tak twierdzisz.OK przyjmuje do wiadomości.
5 dziwne cykle to np takie ,które nie odpowiadają za samą obróbkę tylko sterują maszyną i mogą występować nawet na jednym egzemplarzu maszyny. Czasami są to zwykłe M-y a czasami parametryczne podprogramy. W obrabiarkach wieloosiowych (dwie głowice + oś B i Y + dwa wrzeciona + podajnik + programowane przesadzenie wrzeciona) może tego być naprawdę sporo. A z przekory ci nie podam ani jednego :lol:

Arek99
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Arek99 » 18 gru 2009, 20:52

Ciekawy wątek szczerze to chyba temat całkowicie odbiegł od pierwotnego założenia
Osobiście programistą zostałem zupełnie przypadkowo i do wszystkiego dochodziłem małymi kroczkami czyli nauka CAM i oczywiście ustawianie na maszynie, łacznie z przepracowanymi kilkoma zmianami jako operator zaskakująca jest wypowiedz Frenchdog bo u mnie jest zaledwie 2 5 osiowe frezarki jest nas 2 osoby jako programisci/ustawiacze i mamy roboty w cholere.
Mimo tego ze nie miałem kompletnie żadnego doświadczenia w programowaniu cnc to już po miesiącu pracy zrobiłem na maszynie swój pierwszy samodzielny projekt od narysowania w Alphacamie do gotowego detalu z maszyny obecnie cały czas się rozwijam i jak to mówią praktyka praktyka jak nie ma dużego ścisku to sam dla siebie wymyślam ciekawe zagadnienia
Jeśli chodzi o naszych operatorów to mamy kilka osób i z tych kilku osób są to ludzie pojętni którzy sami sobie wpiszą korektę, czy dostosują program który już wcześniej szedł na maszynie a reszta to tzw guzikowi

Więc rada na koniec ode mnie jeśli chcesz być programistą to nastaw się na ciągłe przyswajanie wiedzy bo do każdego tematu trzeba podejść indywidualnie
no i trzeba tez mieć obycie z maszyną na którą się pisze program, i do tego trza być jak szczur uczyć się na błędach zapamiętywać je by ich w przyszłości nie popełnić
BO TEN SIĘ NIE MYLI KTO NIC NIE ROBI
stawiam 1L vodki jak ktoś mi podeśle program na Balestrini i nie będe musiał przy nim dłubać :)

nie sadze żeby frenchdog pisał z reki takie programy :)

przykładowy kawałekObrazek
Załączniki
przykład.txt
(13.95 KiB) Pobrany 498 razy
Balestrini idea 5os bez tajemnic, Alphacam R1, Solidworks certyified

Awatar użytkownika

rafalxfiles
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: rafalxfiles » 18 gru 2009, 21:24

Wy to chyba jakieś kompleksy macie..

pprzemo88
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4

Post napisał: pprzemo88 » 19 gru 2009, 01:27

frenchdog
"ps: jezeli przecietny operator odnajduje twoje bledy to dobry operator cie szybko udupi ... " biedactwo ,gdzie ty pracujesz ?
w firmie gdzie ludzie okazuja sobie szacunek i gdzie nie trzeba bac sie ze ktos lekcewazony i traktowany pogardliwie podlozy ci swinie :!:
1. Programikiem się nie podzielę z wami bo i z jakiej racji.
zasada forum jest ze ludzie dziela sie swoja wiedza lub "programikami" a ty zachowujesz sie jak rozkapryszone dziecko chcesz miec ale nie chcesz dac :roll: wiec czego tu szukasz.?
Drogi Jasiu zamiast korzystać z "darmowych" edytorów może sam sobie taki napisz, bo obecnie dzieci w przedszkolu takie robią a ty korzystasz wciąż z cudzej pracy.
Ponowie pytanie :czego tu szukasz.? chcesz korzystac z cudzej wiedzy/pracy.?

A moze chcesz sie dowartosciowac.?

Pewnie prawdy sie nie dowiemy ,ale ciekawe czy pracodawca cie docenia finansowo stosownie do tego co tu pisales :mrgreen: hmm 7000tys brutto masz.?
sinumeric 840D/810/802/NUMS/HH-4290/Fanuc O-T /tokarka uniwersalna
tokarz CNC
"Poznań - miasto z piekła rodem.."
-Jestem chamem i mi z tym dobrze-

frenchdog

Post napisał: frenchdog » 19 gru 2009, 10:40

Arek99 pisze:nie sadze żeby frenchdog pisał z reki takie programy
na robocie czemu nie ,można nawet i bardziej skomplikowany :wink: .Na obrabiarce niestety nie.
w firmie gdzie ludzie okazuja sobie szacunek i gdzie nie trzeba bac sie ze ktos lekcewazony i traktowany pogardliwie podlozy ci swinie
tym bardziej nie rozumiem ciebie. Kto ma mnie ud***ć i jak i za co. Że grupę o niskich kwalifikacjach nazywa się "małpkami","guzikowymi", jak ktoś napisał "jak czasami warczą" - chyba chodziło o psy. Nie wiem dlaczego ,żeś się mnie tylko uczepił.SIO
Ponowie pytanie :czego tu szukasz.? chcesz korzystać z cudzej wiedzy/pracy.?
Jakoś nie widzę ,że w tym wątku dzielicie się czymkolwiek. Poza chęcią komuś dokopać.
pprzemo88 pisze:A moze chcesz sie dowartosciowac.?
Nie nie mam takich ambicji.
pprzemo88 pisze:Pewnie prawdy sie nie dowiemy ,ale ciekawe czy pracodawca cie docenia finansowo stosownie do tego co tu pisales :mrgreen: hmm 7000tys brutto masz.?
z chałturami lekką ręką.
Jeszcze coś ?

grawergift
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: grawergift » 19 gru 2009, 12:51

wielbiam takie klimaty
to cos jak walka MMA lub nawet walka w klatce , niby obowiązuje jakis regulamin ale i tak wszystkie chwyty dozwolone

ale poniewaz jest jakiś regulamin to czekam z niecierpliowością , patrzac na gladiatorów z napiętymi mięśniami i widzę wskakującego ,,z nacka " na arenę chudego modearatora który piskliwym głosikiem z głębi cienkich płucek zawoła ,,breeeeck , złamano 15 i 18 punkcik regulaminku "
a tu z gladiatorów schodzi powietrze i ze spuszczonymi głowami rozchodzą sie do swoich narozników

mamy tu i inwektywy i pisanie nie na temat i 16 ston po 20 postów na kazdej stronie .....
tak , to aluzja do skasowanych moich ciętych ripost i tolerowania ,,belejakosci "
czy to oznacza ze ten ,,regulaminek " działa wybiórczo ?
a moze jednak zadziałało zjawisko ,,fali na forum " i skasowano moje posty zeby mnie usadzic ?pokazać kto tu rzadzi ?

z socjologicznego punku widzenia to ciekawe zjawisko
z merytorycznego ( odnośnie cnc ) .... mniej ciekawe
ale najdziwniejsze z prawnego punktu widzenia
co z tym regulaminkiem ? przymarzł ??? zbieracze ,,ukradły" i na złom ,,sprzedały" ?

pprzemo88
Posty w temacie: 4

Post napisał: pprzemo88 » 20 gru 2009, 11:34

a moze jednak zadziałało zjawisko ,,fali na forum " i skasowano moje posty zeby mnie usadzic ?pokazać kto tu rzadzi ?
ciekawe zjawisko :mrgreen: ktos kto pisze nie na temat ,spamuje w kazdym watku
[3/4 z 61 postow to spam ,lub nie na temat] krytykuje przestrzeganie regulaminu ..i domaga sie jego przestrzegania...TO jakis zart.?? piles cos.? a moze kolegow szukasz.?

frenchdog nie dziekuje, dalsza dyskusja z toba zbedna...widac nic nie zrozumiales.[/b]
sinumeric 840D/810/802/NUMS/HH-4290/Fanuc O-T /tokarka uniwersalna
tokarz CNC
"Poznań - miasto z piekła rodem.."
-Jestem chamem i mi z tym dobrze-

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne dyskusje na temat oprogramowania CAD/CAM”