Ja używam macha 2.
W menu import (lub podobnie) wybierasz import hplg (nie mam przed sobą macha więc strzelam) i wskazujesz na wcześniej zapisany plik corela plt.
Otwiera się oknoi dla każdego koloru dobierasz posuw (szybkość), głębokość frezowania i kolejność frezowania(tzn który kolor 1, 2, 3...).
Mach to zamienia na G-cody i masz od razu podgląd.
Możesz sobie zasymulować "na sucho" i widzisz jak frez jeździ po liniach (zmienia się kolor) .
Jeżeli coć jest nie tak to jeszcze raz importujesz i zmieniasz szybkości, głębokości itp.
Lub możesz to zrobić edytując G-cody (wciskając EDIT)
frezowanie z autoCada lub corela jak to zrobić
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
No wiesz wycinanie kształtów z blachy to też cnc. Ale ok. Na moje oko jeśli robiłbym to z litej bryły, najpierw zrobiłbym odpowiedni rysunek części w 3D (cad: np. solidworks/autodeskinventor/alibredesign/catia) i wyeksportował tę bryłę w rozpoznawalnym formacie do cam (edgecam/mach/solidegde) w którym przygotowany zostałby program (lub dwa programy - obróbka od zewnątrz a później od wewnątrz) na maszynkę.
Programów cad 3d oraz cam jest sporo nie znam wszystkich, ba o niektórych czasem słyszę pierwszy raz
użyj takiego którego masz pod ręką i który oferuje potrzebną funkcjonalność. Podałem tylko najpopularniejsze tytuły.
Programów cad 3d oraz cam jest sporo nie znam wszystkich, ba o niektórych czasem słyszę pierwszy raz

Śląsk - Nierdzewka, Alloy, Laser, Gięcie, Excel