Proponuję używać jednego z poniższych postprocesorów, czyli:donaks pisze: Możesz mi podać jaki postprocesor mogę wybrać z listy do Mach 2 ?
Artcam (szczególnie ten starszy, czyli w wersjima postprocesor do Macha 2, ale ...... generuje dla niego G-Code złożony z samych prostych.
G-Code Arcs (mm).tap
albo
Axyz_Arc_MM.nc
Obydwa generują G-Code złożony z łuków i prostych.
Jeśli chodzi o mosiądz, to frez 4-piórowy jest OK, ale w drewnie, to im mniej piór tym lepiej.donaks pisze:Frez 6 mm węglik czteropiórowy.
W tym przypadku materiał stal C45,w mosiądzu identyczny efekt.
Proponuję do drewna frezy dwupiórowe a w przypadku bardzo małych elementów nawet jednopiórowe.
Natomiast w przypadku dużych elementów, frezy 2 lub 3-piórowe.
Jeśli używasz tego samego narzędzia, to obróbka zgrubna i wykańczająca jest po prostu zbędna i wystarczy tylko odpowiednio dobrać strategię obróbki, czyli posuwy, ilość przebiegów, offsety i inne takie.donaks pisze:Strategia tutaj proszę się nie śmiać,bo frezarki używam okazjonalnie i nie wiem jak to zrobić w ArtCam ale robię po prostu dwie osobne trajektorie zgrubna i wykańczająca.
Jeśli łatwiej rysuje Ci się w CAD-zie splajnami (Beziery jak kto woli), a jako CAM-a używasz Artcama, to niczego nie zmieniaj.donaks pisze:Jeśli mogę się zapytać jak w CAD zrobić nieregularne kształty znając tylko wiadome punkty? Czy robię to dobrze łącząc je krzywą Beziera?
Natomiast w CAD-zie można również tworzyć rysunki używając polilinii lub linii i łuków i w zasadzie jest to domyślny sposób pracy na CAD-ach wszelakich, ale ...... jesli z Bezierami idzie Ci lepiej, to zostań przy Bezierach, chociaż ..... moim zdaniem, ZDECYDOWANIE łatwiej pracuje się z Bezierami w Corelu Draw, tym bardziej, że w rzeczonym Corelu, nie ma czegoś takiego jak linie i łuki i są tylko splajny/Beziery.
Jednak czy wytworzysz rysunek w Corelu, CAD-zie czy innym edytorze wektorowym, to bez względu na to, czy będą to spajny, polilinie, linie + łuki, czy same proste, to i tak Artcam wszystko przyjmie bez "pyskowania".
W załączniku masz dwa G-Cody (łuki i linie) wygenerowane przez Artcama na podstawie DXF_a który załączyłeś.
G-Cody są takie same, ale powstały przy użyciu dwóch różnych postprocesorów.
Gdybym ja to robił, to właśnie tak wygenerowałbym obróbkę.