Witam
Poszukuję darmowego CAMa do solidWorksa 2009,chcę się na razie nauczyć obsługi maszyny.
-przeszukując forum znalazłem HSMXpress ale wyszła nowa wersja , która nie działa już pod wersje 2009, może ktoś posiada starszą wersje?
- znalazłem również linka http://www.freebyte.com/cad/cadcam.htm#cadcamsystems ale nie wiem który będzie obsługiwał pliki z solida
darmowy CAM do solidWorks 2009
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 1
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
W takim wypadku (jak widać poniżej) @konradmax musiałby posiadać nowszą wersję Solid Works.lordsidius pisze:Żaden z dostępnych darmowych programów nie będzie tak zintegrowany z SolidWorks jak HSMXpress. Możesz eksportować model do igs czy step i darmowe programy otworzą.
p.s.konradmax pisze:... -przeszukując forum znalazłem HSMXpress ale wyszła nowa wersja , która nie działa już pod wersje 2009, może ktoś posiada starszą wersje?...
@konradmax - jak nie znajdziesz starszej wersji HSMXpress lub SolidCAM 2009 , to od biedy skorzystaj z SURFCAM ..... , w wersji STUDENT /DEMO istnieje możliwość otwierania i pracy z natywnych plików SolidWorks (sldprt i SLDASM).

... ale to już nie to samo.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
A SolidCam 2010 współpracuje z solidem 2009 bo z tego co pamiętam to tak a wtedy polecam przejrzeć chomiki... Natomiast dobrze by było odmłodzić Solidworksa i wybór jak koledzy doradzają. Natomiast wiem jak działa HSMXpress i HSMWorks i jak chcesz toczyć to wybierz solidCam a jak frezujesz to HSMWorks... miodzio...