Mastercam problem z definicją przygotówki na bryle
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 16
Teraz rozumiem ja myślałem że wystarczy narysować połowę detalu jak w surfcamie
a tu zupełnie inaczej dzięki za pomoc a na postprocesorach się znasz? Dlaczego jak generuje kod to nóż schodzi na x-1.6 jak kąt naroża płytki ma 0,8 podejrzewam że postprocesor generuje po średnicy ale czy można to zmienić? Nie mogę również zrozumieć wektorów w programie wejscia i wyjścia na czym to polega? jak możesz to opisz na czym to polega
a tu zupełnie inaczej dzięki za pomoc a na postprocesorach się znasz? Dlaczego jak generuje kod to nóż schodzi na x-1.6 jak kąt naroża płytki ma 0,8 podejrzewam że postprocesor generuje po średnicy ale czy można to zmienić? Nie mogę również zrozumieć wektorów w programie wejscia i wyjścia na czym to polega? jak możesz to opisz na czym to polega
Tagi:
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
Witamppll pisze:... Dlaczego jak generuje kod to nóż schodzi na x-1.6 jak kąt naroża płytki ma 0,8 ....
Ruchem tym opisałeś operację (np.) planowanie czoła wałka.
Rys. (po prawej stronie) przedstawia odpowiedź na Twoje pytanie.

Promień ostrza płytki wynosi 0.8 mm.
Aby punkt w którym następuje skrawanie ,,dotarł'' do osi obrotu wałka to punkt prowadzony musi w/w oś przekroczyć o wartość promienia ostrza płytki - stąd wartość X-1.6 w wygenerowanym programie.
Jak to zmienisz , to w przypadku planowania czoła punkt prowadzony nie ,,dotrze'' do osi obrotu obrabianego wałka i zostanie skrawek nie obrobionego materiału , tzw. ,,dziubek'' wynikający z kształtu płytki....podejrzewam że postprocesor generuje po średnicy ale czy można to zmienić?...
... i w zakładce <Narzędzia> wybrać Oś <Tokarka promień> lub <Tokarka średnica>.ppll pisze:...Teraz rozumiem ja myślałem że wystarczy narysować połowę detalu jak w surfcamie ...
To też jest ważne.

p.s.
Poczytaj załącznik.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 11
Witam,co do tego przejścia poza r0.8 to w zakładce wejście/wyjście
masz dodaną dodatkową długość i kąt wyjścia-to nie wina post procesora.
Wektory wejścia/wyjścia to długość i kąt tych operacji,najlepiej jak przetestujesz to na prostej
operacji zmieniając kąt i długość wejścia wyjścia.
W tej zakładce masz też możliwość skracania i przedłużania ścieżek bez konieczności
dorysowywania dodatkowych konturów.
masz dodaną dodatkową długość i kąt wyjścia-to nie wina post procesora.
Wektory wejścia/wyjścia to długość i kąt tych operacji,najlepiej jak przetestujesz to na prostej
operacji zmieniając kąt i długość wejścia wyjścia.
W tej zakładce masz też możliwość skracania i przedłużania ścieżek bez konieczności
dorysowywania dodatkowych konturów.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
A wykonałeś to dobrze?ppll pisze:Zamiast operacji wiercenia zastosowałem przygotówke z otworem...
Nie pracuję na Mastercam , ale mój pomysł to jedyny dla mnie sposób , aby znaleźć przyczynę tej kolizji.
Zrób foto zakładki operacji wytaczania otworu .... jakie parametry tam zastosowałeś?
Spróbować nie zaszkodzi .... przynajmniej dowiesz się (po operacji wytaczania) , czy przygotówkę nie schrzaniłeś.... czy to nie starczy czy muszę koniecznie wiercenie zastosować?

W jaki sposób określasz przygotówkę w Mastercam (np.) rury grubościennej ? .... bo ja w swoim CAD/CAM-e stosuję bryłę STL
P.S.
ppll - odbierasz wiadomości na PW?
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Witamdarekr1 pisze:... w takim przypadku otwór fi 20 czyli r10 a nóż ma grubość 16mm jak chcesz to zmieścić?
Nóż o grubości 16 mm w tej operacji się zmieści , nawet jak otwór w przygotówce będzie miał średnicę ø18.0
Forumowicz ppll popełnił błąd w określeniu półfabrykatu - stąd ta kolizja.
Na foto poniżej symulacja wytaczania otworu ze źle określonym półfabrykatem lub bez wcześniejszej operacji wstępnego wiercenia.
Czerwony kolor oznacza KOLIZJĘ.

Poniżej symulacja wytaczania otworu po operacji wstępnego wiercenia .... jak widać bez KOLIZJI.

Pozdr
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki