Przy skalowaniu nie wiem jaki jest dokładnie wymiar wczytanego G-kodu.
Czy istnieje opcja wyświetlania siatki w mm w ekranie Mach3, tak aby zobaczyć dokładny wymiar wpisanego G-kodu. ?
Siatka w milimetrach w wyświetlaczu Mach 3
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
g-kod to mm lub cal x1 to 1mm lub 1cal x10 to 10mm
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Takiej opcji nie widziałem, ale pewnym ratunkiem może być dla ciebie wyświetlanie "stołu" twojej maszyny (na podstawie ustawionych w machu soft-limitów), w Config > ToolPatch zaznaczasz sobie "machine boundaries" i wyświetla ci białą-przerywaną linią zakres ruchu maszyny - po tym już coś widać, jak wczytany g-code i ścieżka narzędzia (czyli też obrabiany obiekt) ma się do wielkości twojego stołu. Może nie zwymiarujesz tym co do mm, ale chociaż widać na oko czy skala była w [mm] czy [inch]relaxxis pisze:Chodzi mi o siatkę taka jak np. papier milimetrowy, która pojawiałby się na ekranie "TABLE DISPLAY" w Mach 3... czy jest tak opcja w Machu.?