Witam
Wszedłem w posiadanie routera, który chodzi pod mach3. Moja wiedza na temat tego oprogramowania nie jest imponująca, więc zwracam się do Was o pomoc.
Pierwszy problem to po wprowadzeniu programu z zwnątrz router tnie ale w odbiciu lustrzanym. Czy jest jakieś rozwiązanie systemowe, czy muszę pozamieniać wyjścia na silniki??
Drugi problem to skala, jeżeli staram się wykonać posuw długości 20mm maszynka wykonuje przejazd o długości mniej więcej 40mm. Jak mogę zmienić parametry aby dojść do właściwych wartości??
Za jakiekolwiek podpowiedzi z góry dziękuje
Lustro i skala
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Zmień kierunek obrotów silnika osi wg której robi lustro(zamień cewki faz między sobą) lubPierwszy problem to po wprowadzeniu programu z zwnątrz router tnie ale w odbiciu lustrzanym
Config -> Ports&Pin ->Motor Output Zmianę obrotów robimy zmieniając znaczek w kolumnie Dir a wierszu osi "lustra"
Źle dobrana ilość kroków na 1mmDrugi problem to skala, jeżeli staram się wykonać posuw długości 20mm maszynka wykonuje przejazd o długości mniej więcej 40mm
Mach może sobie to sam policzyć
W zakładce Setings jest Set Steps per Unit wybieramy oś wpisujemy np. 10 (zaczynamy od małych wartości) i OK. Mierzymy ile przejechała dana oś i wpisujemy. Mach sam sobie przelicza kroki na jednostkę. Później możemy ponownie wpisać większą wartość przejazdu co da lepszą dokładność przeliczeń. Do pierwszych testów wystarczy.
Dokładniej trzeba przeliczyć przełożenie silnik-śruba uwzględnić krok lub półkrok i dodatkowo skok śruby.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Dziękuje za wskazówki, jutro zaraz po pracy biorę się za zmiany. Jeżeli jeszcze mogę czegoś się dowiedzieć? Jest sposób na wygładzenie współpracy silników? np. praca po okręgu i pojawia się efekt ząbkowania, jak to zminimalizować? Czy można przyspieszyć pracę silników? Przejazd podczas ruchu szybkiego trwa wieki
Pozdrawiam

Pozdrawiam
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
jakie wpisywanie na pałe
poczytaj kolego instrukcję od macha
przelicza się skok śrub , przełożenia , multikrok silnika i dopiero wpisuje stepper
potem prędkość wpisujemy z 500 i akceleracje 100 , potem możemy dopiero dobierać te 2 parametry doświadczalnie na podstawie zachowania silników
na prawdę odsyłam do instrukcji tam wszystko jest pokazane
poczytaj kolego instrukcję od macha
przelicza się skok śrub , przełożenia , multikrok silnika i dopiero wpisuje stepper
potem prędkość wpisujemy z 500 i akceleracje 100 , potem możemy dopiero dobierać te 2 parametry doświadczalnie na podstawie zachowania silników
na prawdę odsyłam do instrukcji tam wszystko jest pokazane
Mach3 + CSMIO =