Zagadka dla doświadczonych
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 5
Zagadka dla doświadczonych
Witam,
Jestem na etapie ukończenia plotera frezującego sterowanego przez MACH3. Borykam się jednak z jak sądzę nietypowym problemem.
Problem polega na „nieładnej” (głośnej i nierównej) pracy jednej z osi przy niskich prędkościach i zatrzymaniu przy większych (plus duży hałas).
-wykluczyłem płytkę sterującą (testowałem na dwóch)
-sterownik (zmieniałem konfiguracje oś-sterownik-gniazdo na płycie)
-silnik (j.w.)
-okablowanie (j.w.)
-kabel PLT (testowałem na dwóch kablach)
-wymieniłem PC (na nowo winXP i mach)
Pytanie co jeszcze mogę zrobić?
Jestem na etapie ukończenia plotera frezującego sterowanego przez MACH3. Borykam się jednak z jak sądzę nietypowym problemem.
Problem polega na „nieładnej” (głośnej i nierównej) pracy jednej z osi przy niskich prędkościach i zatrzymaniu przy większych (plus duży hałas).
-wykluczyłem płytkę sterującą (testowałem na dwóch)
-sterownik (zmieniałem konfiguracje oś-sterownik-gniazdo na płycie)
-silnik (j.w.)
-okablowanie (j.w.)
-kabel PLT (testowałem na dwóch kablach)
-wymieniłem PC (na nowo winXP i mach)
Pytanie co jeszcze mogę zrobić?
Ostatnio zmieniony 21 lip 2012, 22:32 przez darekdc, łącznie zmieniany 1 raz.
Tagi:
-
W zależności od konfiguracji sterownik-silnik wszystkie osie śmigają aż miło. Wykluczam uszkodzenie silnika, sterownika czy błędną konfigurację. Wszystkie osie maja taki sam podział kroków, prąd itp.
Została wymieniona również płytka sterująca więc na razie jest poza podejrzeniem.
Skoro jedna oś śmiga a druga nie to nie będzie to wydajność kompa.
Test zrobiony. Wynik pozytywny
Została wymieniona również płytka sterująca więc na razie jest poza podejrzeniem.
Skoro jedna oś śmiga a druga nie to nie będzie to wydajność kompa.
Test zrobiony. Wynik pozytywny
-
Na pewno nic nie ociera. Mechanika jest tip-top.
Zastanawiam się nad czymś takim jak zakłócenia dla pinów osi X w komunikacji PC - płytka sterująca.
Jak napisałem wcześniej Wszystkie osie jeżdżą pięknie jak steruje je z Y w Mach (zmian kabli płytka-sterownik) dla X w Mach (tj. piny 3 i 2) żadna z osi nie dział poprawnie.
Zastanawiam się nad czymś takim jak zakłócenia dla pinów osi X w komunikacji PC - płytka sterująca.
Jak napisałem wcześniej Wszystkie osie jeżdżą pięknie jak steruje je z Y w Mach (zmian kabli płytka-sterownik) dla X w Mach (tj. piny 3 i 2) żadna z osi nie dział poprawnie.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
kolejnośc pinów to 2 i 3 a nie 3 i 2darekdc pisze:X w Mach (tj. piny 3 i 2) żadna z osi nie dział poprawnie.
jaka płytka sterująca ? może transoptorek jakis poszedł (optobob) ? pisze o optobobie, bo miałem juz taki problem, przełączyłem wtedy kabelki z x omijając pierwsze wyjscie i przypisując piny 8 i 9 do x
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign