Ludzie ratunku z definicją silników !!!

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

Autor tematu
linkplanet
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 2

Ludzie ratunku z definicją silników !!!

Post napisał: linkplanet » 21 sty 2007, 00:14

Witam,

koledzy ratunku . Jako żółtodziób mam problem z konfiguracją silników pod machem:

Silniki są następujące:
Rated Voltage 3.2V
Current/Phase 2.8 A
holding torque 18.9 kg-cm
rotor inertia 480 g-cm2
detent torque 0.68 kg-cm

W machu pulse frequency około 32200 Hz. Sterownik SSK-B01 (czyli jak mniemam 2A). Zasilanie silników 12V. I teraz zaczynają się schody. Aha dodam jeszcze, że ponieważ jest to testowa zabawka (<MDF dość mała pole robocze 20x30cm) to zastosowana śruba metryczna fi10mm. Załóżmy, że śruba przesuwa się o 1mm po 1 obrocie. I co ja mam teraz z tym zrobić ? Jak ustawię w machu velocity na 6.11, przyspieszenie na około 50 i steps/unit (unity mm) to się kręci. Jak zmienię na np 200 steps/unit to nawet nie drgnie. Ludzie ratunku jak to ustawić, żeby to jakoś rozsądnie działało ? Te parametry wpisałem tak na głupa żeby wogóle zaczęło działać. Jak to zrobić poprawnie, pomóżcie błagam bo nie wiem nawet o ile się ten silnik przesuwa i jak to działa.

Tagi:

olo_3
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: olo_3 » 21 sty 2007, 01:36

przede wszystkim daj na silniki 30-35V, zaopatrz zasilacz w baterie kondensatorów o łącznej wartości około 60 000 uF.

jeśli śruba ma skok 1mm i sterownik pracuje pełnokrokowo to ustawiasz w steps/unit 200 jeśli półkrok to 400.

i to jest na razie pewnie,
później zaczynasz od małych wartości dla przyspieszenia i prędkości. sprawdzajac na strzałkach z klawiatury wynik eksperymentu. gdy osiągniesz zadawalającą prace będzie to Twoje G0.

w mach jest jeszcze SpecialDriver.bat jak by silniki nie chodziły płynie użyj tego sterownika i restart. (u mnie szarpały do póki nie zainstalowałem SpecialDriver.bat)
Zwątpienie jest oznaką, że podążasz w dobrym kierunku.

Autor tematu
linkplanet
Posty w temacie: 2

Post napisał: linkplanet » 22 sty 2007, 10:48

dzięki, czyli jak rozumiem zasilanie 12V może być przyczyną niepowodzenia ? sterownik pracuje pełnokrokowo, więc teoretycznie powinno być 200 (zakładam, że śruba ma skok 1mm na obrót), ale przy takiej wartości i małych velocity (około 7, accelaration 53) nawet nie drgnie, rozumiem, że to może być kwestia zasilacza ?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”