Witam
Udało mi się skończyć moją frezarkę XYZ (silniki 3,2 Nm, sterowniki ssk-b03 , płyta główna ssk-mb1 niedługo postaram się zamieścić fotki frezarki), program do sterowania to na chwilę obecną mach 3 demo ale przymierzam się do zakupu pełnej wersji. Zaznaczam, że jestem zupełnie zielony w temacie -"jak odsługiwać frezarkę". Na forum dużo szukałem ale jakoś nie znalazłem postów które by mi pomogły ( możliwe, że zbyt mało starannie szukałem).
Chciałbym zacząć coś na niej robić ale poza tym że ręcznie steruje osiami nic innego nie umiem. Tutaj kieruje kilka pytań.
W jaki programie najlepiej tworzyć to co chciałbym wyfrezować (cada itp znam,)
Jak ustawić pole robocze maszyny (czy są potrzebne do tego krańcówki)?
Jak ustawić maszynę aby obrabiała przedmiot od miejsca którego ja chcę ??
Oczywiście wszystkie materiały tytuły książek jak i linki mile widziane.
Jeśli umieściłem temat nie tam gdzie powinienem to przepraszam.
Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam
Mateusz
Jak zacząc pracę na frezarce.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
W jakim programie tworzyć-polecam Rhinocerosa.Potem poznaj Visualmilla.Najlepiej w wersji pro 6.0
Mając w pamięci pole maszyny nie będziesz potrzebował krańcówek-w Visuallu wyznaczysz pole pracy-bardzo dokładnie oznaczysz dozwolony obszar obróbki.No i wyznaczenie miejsca startu obróbki-oba te programy pozwalają na to.Jest to wyłącznie moja opinia-nic nie reklamuję-te programy są przyjazne dla użytkownika i mają naprawdę sporo możliwości.
Mając w pamięci pole maszyny nie będziesz potrzebował krańcówek-w Visuallu wyznaczysz pole pracy-bardzo dokładnie oznaczysz dozwolony obszar obróbki.No i wyznaczenie miejsca startu obróbki-oba te programy pozwalają na to.Jest to wyłącznie moja opinia-nic nie reklamuję-te programy są przyjazne dla użytkownika i mają naprawdę sporo możliwości.
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 2
Dzięki za pierwsze porady.
Rozumiem, że krańcówki warto mieć, to raczej koszty duże nie są w porównaniu do reszty, czyli 6 sztuk po 2 na każda oś? (jeśli źle to rozumiem proszę poprawcie mnie
)
Jest możliwość abym wyznaczył jakoś pole frezarki w machu i to pole było stałe - zawsze takie samo?
Czy jest możliwość abym rysował w cadzie i skonwertował to do g codu, to co planuje robić to proste bryły.
Co do polecanych programów już zaczynam poszukiwania.
Pozdrawiam
Rozumiem, że krańcówki warto mieć, to raczej koszty duże nie są w porównaniu do reszty, czyli 6 sztuk po 2 na każda oś? (jeśli źle to rozumiem proszę poprawcie mnie

Jest możliwość abym wyznaczył jakoś pole frezarki w machu i to pole było stałe - zawsze takie samo?
Czy jest możliwość abym rysował w cadzie i skonwertował to do g codu, to co planuje robić to proste bryły.
Co do polecanych programów już zaczynam poszukiwania.
Pozdrawiam