plugin do Macha3
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 8
plugin do Macha3
Czy jest możliwe wprowadzenie zmian do gotowego pluginu ze strony Mach'a , konkretnie plugin "Probe".?.
A może ktoś potrafi napisać podobny plugin ?
A może ktoś potrafi napisać podobny plugin ?
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 4
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
tak jest to możliwe obsługa portu com przez mach urzywając skryptu jeśli chcesz wysyłas znaki na lcd to bodajrze mach tesz daje taką możliwosc i znów kłania sie VB scriptkonrad14 pisze:Interesuje mnie również mozliwość obslugi portu szeregowego z poziomu Mach'a , a konkretnie aby po każdym zadanym ruchu x lub y mach wysylal przez rs sygnal i odbieral zwrot w ASCII.
jak chcesz wyswietlac znaki na lcd to najlepszy jest lpt i wyswietlacz 4x40

Kod: Zaznacz cały
Serial port
You can send bytes of raw data to a serial port. The port number (i.e. n in COMn) to be used and the baud rate for transmission is set in Config>Logic. RTS/CTS hardware flow control protocol will be used to control large volumes of data but this will not be normally required. Data is transmitted 8 data bits, 1 stop bit No Parity by a call of SendSerial.
Sub SendSerial (chars as String)
Example: to write the value of X DRO to an LCD display connected to the serial (RS232) port.
Call SendSerial ("X-Axis = " & GetDRO (0))
a co do pierwszego pytania to wg mnie nie da sie bo plugin jest nieedytowalny
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 8
Chcę zrobić laserowy skaner 3D w oparciu o Macha i plugin Digitizing / Probing.
W Machu używany jest mechaniczny czujnik dotykowy a ja użylem czujnika laserowego o którego zaletach nie trzeba nikogo przekonywać.
Ponieważ laser fizycznie "nie dotyka obiektu" niepotrzebne są pewne ruchy maszyny i rezygnacja z nich znacznie przyspieszy proces skanowania - stąd moje pytania.
Skaner laserowy może pracować w dwóch wariantach :
-- z czujnikiem przelączającym ( podobnie jak czujnik mechaniczny , pomiar przez ruch osi "z")
-- z czujnikiem pomiarowym ( transfer wyniku pomiaru przez port rs. , oś "z" nieruchoma)
Do tego potrzebne są modyfikacje lub napisanie nowego pluginu lub skryptu.
Ponieważ nie potrafię tego sam zrobić , pytam czy to jest możliwe i czy któryś z Kolegów móglby mi pomóc .
W Machu używany jest mechaniczny czujnik dotykowy a ja użylem czujnika laserowego o którego zaletach nie trzeba nikogo przekonywać.
Ponieważ laser fizycznie "nie dotyka obiektu" niepotrzebne są pewne ruchy maszyny i rezygnacja z nich znacznie przyspieszy proces skanowania - stąd moje pytania.
Skaner laserowy może pracować w dwóch wariantach :
-- z czujnikiem przelączającym ( podobnie jak czujnik mechaniczny , pomiar przez ruch osi "z")
-- z czujnikiem pomiarowym ( transfer wyniku pomiaru przez port rs. , oś "z" nieruchoma)
Do tego potrzebne są modyfikacje lub napisanie nowego pluginu lub skryptu.
Ponieważ nie potrafię tego sam zrobić , pytam czy to jest możliwe i czy któryś z Kolegów móglby mi pomóc .
-
- Kontakt:
a to zmienia postac żeczy
wg mnie to troche zadurzo roboty bo przez rs trzeba by przesłąc daną wysokosc to zapisujesie do pliku i dodatkowo dopisac pozostałe 2 osie
tu gdzies na forum był wontek skanowania 3d za pomocą kamerki lasera i jakiegos programu rok temu chyba o tym czytalem teraz nie mam czasu grzebac
wg mnie to troche zadurzo roboty bo przez rs trzeba by przesłąc daną wysokosc to zapisujesie do pliku i dodatkowo dopisac pozostałe 2 osie
tu gdzies na forum był wontek skanowania 3d za pomocą kamerki lasera i jakiegos programu rok temu chyba o tym czytalem teraz nie mam czasu grzebac
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]
-
Co do edycji pluginu, to potrzebne są pliki źródłowe, bez tego ani rusz (o ile mi wiadomo). a patrzył kolega na kreatora próbkowania dostępną w kreatorach w machu?tam bez problemu można edytować algorytm działania.
„Jeżeli nie znasz portu do którego płyniesz,
to żadne wiatry nie będą Ci sprzyjać”
Programowanie sterowników PLC Fatek, HMI Weintek, sterowniki maszyn CNC, Mach3;
to żadne wiatry nie będą Ci sprzyjać”
Programowanie sterowników PLC Fatek, HMI Weintek, sterowniki maszyn CNC, Mach3;
-
- Kontakt:
widze że krzysiekgrab, chciał by miec dostęp do każdego kodu źródłowego i to jest możliwe jeśli ktos sie zgodzi
może warto napisać do twurcy o udostępnienie zmianę bądz współpracę i porzeżenie jego produktu czyli my wnosimy pomysł własną inwencje a druga osoba zyskuje popularnosc i zwiększa dochód
konrad14, jeśli było by to makro to podjoł bym sie drobnych zmian choc jak wiele ósub tu zforum sprzeciwi sie bo w koncu ingeruje w czyjś produkt i narusza prawa autorskie itp itd ...
może warto napisać do twurcy o udostępnienie zmianę bądz współpracę i porzeżenie jego produktu czyli my wnosimy pomysł własną inwencje a druga osoba zyskuje popularnosc i zwiększa dochód
konrad14, jeśli było by to makro to podjoł bym sie drobnych zmian choc jak wiele ósub tu zforum sprzeciwi sie bo w koncu ingeruje w czyjś produkt i narusza prawa autorskie itp itd ...
-