Problem z soft limiem na podwójnej osi Y tylko po ruchu osi na MPG w trybie CONT

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

Autor tematu
DawidMechatronik
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 2

Problem z soft limiem na podwójnej osi Y tylko po ruchu osi na MPG w trybie CONT

Post napisał: DawidMechatronik » 24 maja 2025, 23:17

Taką sytuację zaobserwowałem u siebie i nie wiem co teraz zrobić.

Ustawienie1:
Soft limit podwójnej/sklonowanej osi ustawiony na: Y[0;100] oraz A[0;100]

1) Bazowanie maszyny - Y/A się bazuje na dwie krańcówki.
2) Wpisuję G0 G53 Y10 - maszyna jedzie do Y/A 10mm (Mogę też przejechać do Y10 za pomocą MPG w trybie STEP, obojętne)
3) Jadę na MPG w trybie CONT do Y50 - maszyna jedzie osiami Y/A do 50mm
4) Wpisuję G0 G53 Y10 - maszyna jedzie osią A do 40mm i się zatrzymuje. Oś Y jedzie dalej i zaczyna krzywić bramę, wciskam STOP.

Wydaje mi się w pamięci MACH3 jest jakaś zmienna, coś w stylu położenie osi Y oraz położenie osi A. Z jakiegoś powodu jak poruszam bramą za pomocą MPG w trybie CONT to zmienna położenia osi A nie jest zwiększana/zmniejszana. Czyli jak jadę osią Y do 50mm za pomocą MPG CONT to w zmiennej Y jest 50, natomiast w zmiennej A jest 10 (stara wartość). Przez co potem po wywołaniu ruchu za pomocą G0/G1 oś A się zatrzymuje - bo niby osiąga soft limit "0" ... a oś Y jedzie dalej.

Jak ruch z kroku 3 zrobię za pomocą MPG w trybie STEP lub przez G0 G53 Y50 to wszystko działa dobrze!

Ustawienie2:
Soft limit podwójnej osi ustawiony na: Y[0;100] oraz A[-1000;1000]. Wpadłem na taki pomysł i niby działa, ale gdzie indziej jest problem.

1) Bazowanie maszyny - Y/A się bazuje na dwie krańcówki.
2) Wpisuję G0 G53 Y10 - maszyna jedzie do Y/A 10mm (Mogę też przejechać do Y10 za pomocą MPG w trybie STEP, obojętne)
3) Jadę na MPG w trybie CONT do Y50 - maszyna jedzie osiami Y/A do 50mm
4) Wpisuję G0 G53 Y10 - maszyna poprawnie jedzie do Y/A 10. (Obstawiam że w środku MACH myśli że jest w Y 10 A -40 ale tym razem soft limit nie zatrzymuje osi A)

Tylko tu jest inny problem. Jeśli mam taki soft limit osi A z czapy to mogę skrzywić bramę przy kręceniu MPG. Os Y zatrzymuje się w 0 (lub 100), natomiast oś A jedzie dalej poniżej 0 (lub powyżej 100) i krzywi bramę.

Problem istnieje na wirtualnym jak i fizycznym MPG.

Obrazek

Wydaje mi się że nie mam najnowszej wersji MACH3, mam chińską kartę ethernet, chińskie MPG, Windows10. Wygląda jak problem z MACH lub zła konfiguracja :roll:

qqaz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Re: Problem z soft limiem na podwójnej osi Y tylko po ruchu osi na MPG w trybie CONT

Post napisał: qqaz » 25 maja 2025, 14:25

i kto Ci teraz chiński problem rozwiąże.
A nie możesz tego Macha tak jak instrukcja każe?

Autor tematu
DawidMechatronik
Posty w temacie: 2

Re: Problem z soft limiem na podwójnej osi Y tylko po ruchu osi na MPG w trybie CONT

Post napisał: DawidMechatronik » 26 maja 2025, 23:43

Chiński problem naprawiony. Jednak błąd w konfiguracji :roll:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”