Sterownie analogowe CSMIO-IP-A +/- 10V Ethernet Motion

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

Autor tematu
Herp
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 2

Sterownie analogowe CSMIO-IP-A +/- 10V Ethernet Motion

Post napisał: Herp » 10 kwie 2020, 13:46

Witam,

Kupiłem maszynę Maho 500, chciałbym wykopać stare sterowanie
i wpakować CSMIO-IP-A +/- 10V Ethernet Motion, czy ktoś z was przerabiał maszynę na tym sterowaniu?
bo zastanawiam się też nad sterowaniem linux CNC Mesa 7i77 i nie wiem co wybrać, mesa wychodzi taniej.

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Re: Sterownie analogowe CSMIO-IP-A +/- 10V Ethernet Motion

Post napisał: k-m-r1 » 10 kwie 2020, 16:07

Bierz to co jest dla Ciebie lepsze, Zaraz będzie 100 opinie jaki zły to jest Mach3 i odwrotnie.
Jak ktoś pracował to wybiera Mach3 jak nie to linux.
Co do przerabianie to sie po prostu przerabia nowe mocowania przewody szycie szafy zakres prac zależy co wywalasz co zostaje.
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]

Autor tematu
Herp

Post napisał: Herp » 10 kwie 2020, 20:41

No racja, tylko myślę o tym czy mach3 sobie poradzi z tą skrzynią biegów, bo na razie odpaliłem to fabryczne philips 432,
żeby zaobserwować jak się serwo zachowuje przy zmianie biegów.

Dla mnie lepszy jest mach3 z nim zacząłem przygodę, w sumie do dwóch maszyn instalowałem, jedno macro skopiowałem...
to można powiedzieć ,że jak zainstaluję pierwszy raz linuxa to będę na tym samym etapie:)

Chodzi mi o to, czy ktoś to może już robił na Machu i analogach, jakbym to widział to było by mi raźniej, bo z kolei tych
linuxiorzy którzy przerobili frezarkę maho jest sporo, i jakoś mam wrażenie ,że tam więcej można. Chyba, że w machu nikt tak nie
eksperymentuję...

No i cena Mesa jest o połowę tańsza niż CSMIO...

atlc
Posty w temacie: 1

Post napisał: atlc » 10 kwie 2020, 21:59

Jedno i drugie obsłuży skrzynie biegów.
Jak robisz to hobbystycznie możesz kierować się ceną, jak robisz to żeby zarabiać, bierz to co szybciej odpalisz.

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: k-m-r1 » 11 kwie 2020, 10:39

Tak było to robione.
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]

Awatar użytkownika

josef.peška
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Post napisał: josef.peška » 22 lip 2020, 13:50

Witajcie ludzie

Myślę o tej samej odbudowie, co Herp. Mam Maho Mh 600e z Philips 432. Wszystko działa, ale ma małą pamięć około 11kb :( . Chciałem tam umieścić CSMIO / IP-A, ale producent napisał mi :( :

Napędy: silniki komutatorowe prądu stałego napędzane magnesami trwałymi i prostownikami sterowanymi tyrystorami

Jeśli myślisz o modernizacji tej maszyny, przygotuj się na wymianę serwonapędów na nowe.

Serwonapędy tyrystorowe powodują bardzo duże problemy, chodzi o silne zakłócenia i ich małą czułość.
....
Więc teraz nie wiem, czy wejść i spróbować. Jeśli naprawdę nie dostajesz drugich serwomotorów ...

Jak tam Herp? Czy zdecydował się na przebudowę asysty CSMIO / IP-A?
W przeciwnym razie, jeśli ktoś szukał konwersji na MESA, oto link do pracy licencjackiej, która dotyczy konwersji na Linux CNC :wink: .

https://www.vutbr.cz/studenti/zav-prace ... id_redir=1Retrofit Maho MH Linux CNC

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”