Mach2 - mały problem
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
Nie wyglada bo jeszcze nie uruchomiłem. Dłubię ją czysto hobbystycznie mimo że przeznaczona dla klienta - jeszcze trochę poczeka tym bardziej że na tapecie jest coś innego. Natomiast pozycjonowanie jest z dokładnością poniżej rozdzielczości czujnika 0,01mm. Inna rzecz że sruby mają skok 1mm więc dosyć łatwo tak stanąć.
Tagi:
-
- Moderator
-
ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Oczywiście ma kolega rację ale na pewno jest znacznie dokładniejsza i wygodniejsza taka krańcówak od ponownego ustawiania punktu detaluLeoo pisze:Kolega ma rację ale zwykła krańcówka nie nadaje się do dokładnego bazowania.

Kolego „ggaz” czy ja widzę podobne rozwiązanie do mojego sprzęgła ??

... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje
---
Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281

Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281
-
- Posty w temacie: 7
Sprzęgło niewyważone bo przy tych zawrotnych obrotach silnika krokowego zwyczajnie rzecz zlekceważyłem - łożyskowanie bez problemu przeniesie dużo wieksze obciążenie. Natomiast hasło szumów wywołałem tylko dla zobrazowania mojego pogladu na kwestię szybkści transoptora, a nie jako problem. Jeżeli bym miał dążyć do abstrakcji to raczej wstawiłbym żródło prądowe dla transoptora - stabilizacja czasu przełączania-i dyskryminator napieciowy zawężajac tym samym aktywną drogę migawki do 10% ( tak na oko) obecnego zakresu czułości transoptora. Dla tarczy 40mm i czasu 30-50us nasycenia kolektora rozdzielczość na 1mm śrubie zamknie się wtedy 1um. Tylko po co?
-
- Posty w temacie: 6
Kolega weźmie oscyloskop, założy klucz na oś silnika i zobaczy co dzieje się z sygnałem w okolicy szczeliny. Nie bez powodu transoptory szczelinowe robione są z czarnego tworzywa a ich przesłony nie są białe czy srebrne. Nawet mój gramofon ma czarną tarczę stabilizacji obrotów choć z jednej strony jest FOK z drugiej żarówka, o czarnych wnętrzach obiektywów, czy enkoderach myszy nie wspomnę.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
czyli jest tak ze po najezdzie na krancowke "home" , os nadal jedzie szybko i sie ...wszystko komplikuje. w mojej doroslej tokarce jest tak "najedz szybko na krancowke {ale tylko mozna z jednej strony} po zlapaniu sygnalu wolno dokrec do zera enkodera ,zatrzymaj ,zapamietaj "0"
czyli co zrobi by po szybkim najezdzie na krancowke silnik zwolnil i odnalazl dodatkowy sygnal?traktowany jako zero ukladu(osi)
czyli co zrobi by po szybkim najezdzie na krancowke silnik zwolnil i odnalazl dodatkowy sygnal?traktowany jako zero ukladu(osi)