Mach3 - konfiguracja dla 5 osi. Jak to zrobić?

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

Autor tematu
onepiotr
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 6

Post napisał: onepiotr » 21 cze 2017, 22:41

Dzięki :)
Pretendować na dobrych kolegów to za bardzo wam nie wypada :/ Nie zachęcacie do zagłębiania się w tą wiedzę tajemną :( ;)

..? Myślę, że 5 osi to jednak trochę dużo :???: Czy w takim razie zastosowanie czwartej ośki, B, daje frajdę na odpowiednim poziomie? (czy warte zachodu?)

Teraz powinno paść pytanie: "a co i w czym chcesz tam strugać?".
Przeznaczenie to w drzewie rzeźbienie .. i podobnie miękkich materiałach. - Ale to już inny temat.

Generalnie to wraca zagadnienie ustawienia tej czwartej osi. Nadal nie kojarzę skąd Mach wie gdzie jest koniec (czubek) narzędzia. Jeśli zrobię pomiar w pionie to ustawię "zero" dla Z-ki. Jeśli wrzeciono obrócę o 90° i wtedy frez mam równolegle z płaszczyzną stołu, to program zna tylko współrzędne poziome osi obrotu B. No i kąt przesunięcia narzędzia.

Tagi:

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 22 cze 2017, 08:16

przy 4 osiach to zwykle robi się os obrotową wzdłuzna dla jakiejs obróbki obrotowej - czyli zetka w pionie plus os a'la tokarka wzdłuż maszyny - na takiej 4 osiówce więcej zrobisz, aniżeli na przechylnym wrzecionie.

co do bazowania i obrotu głowicy - mach jest zbazowany na zero, ale jesli obrócimy głowice o 90 stopni, mach nie musi tego wiedziec, za to odpowiada cam, bo jesli cos nie tego, to dajesz albo ref all home, albo komendy z mdi typu g0a0 przy g90, albo na g91 g0a-90 - czasem to bezpieczniesze, bo zalezy czy ustawisz w machu osie obrotowe w stylu - powrót krótszym kątem i wtedy możesz niekcacy cos pourywać, nie wiedzac w jakiej aktualnej pozycji znajduje się frezik

a jesli masz wysoką zetkę i chcesz coś w pionie obrabiac w typie karuzeli, to wystarczy wrzeciono obrócic na stałe np o 45 stopni i w tej pozycji bazować zetkę na zero, minus 4 osiowki w tym układzie jest taki, ze nie zrobisz ujemnych kątów frezując jakąs kolumnę z dołu do góry. Przy osi a'la tokarka masz na to wieksze szanse, ale bez skomplikowanych wybrań zaleznych jedynie od obrotu wrzeciona a nie całego przedmiotu.

aha, ale na upartego powiedzmy ze chcesz sobie ręcznie wklepywac komendy obróbki
i chcesz wiedziec zeby mach wiedział gdzie jestes.
trzeba zrobić pomiar promienia narzedzia.
dojeszdzasz sobie zetka do stołu i bazujesz czoło freza na stole jako zero.
potem odjezdzasz zetka o te 20 mm do góry, dajesz komende g0a90
potem wracasz zetką o te -20
bierzesz katownik traserski i jakis głebokościomierz i mierzysz sobie od gornej powierzchni bocznej freza do stołu, odejmując promien narzędzia - masz swój promien obrotu.

więc jesli teraz zbazuję zetke na materiale i chcę obrócic wrzeciono o 90 stopni, to łopatologicznie znając ów promien odjezdzam ciut do góry, obraca, wracam o te ciut, a potem odsuwam w bok o ten promien i zjezdzał w doł o ten promień odejmując promień narzędzia i wynikowo masz freza w poziomie w tym samym punkcie. jesli ne odejmiesz wartsci srednicy frezika, to owszem będziesz w tym samym punkcie ale w centrum narzedzia, więc na sucho mamy kolizję.
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

Autor tematu
onepiotr

Post napisał: onepiotr » 22 cze 2017, 09:24

bartuss1 dzięki. Io to, i o to od początku mi chodziło.
Czyli promień czwartej, obrotowej osi (B) wpisuję ręcznie. Myślałem, że może robi się do tego jakiś "boczny czujnik wysokości narzędzia". W takiej sytuacji pomiar z kątownikiem jest logiczny i banalny. :D

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: k-m-r1 » 22 cze 2017, 09:59

U mnie pomiar to sonda 3d przymocowana do stołu.
Podjazd z jednej strony do sondy ( głowica w frezem np na płasko)
pomiar i odjazd od czujnika
Obrót głowicy o 180 stopni
Pomiar z drugiej strony czujnika, ważne by w jednej płaszczyźnie wykonać pomiar.

Z takiego pomiaru mamy 6 punktów przestrzennych.
Obliczyć wektor podzielić na 2 i gotowe.
Program sam to robił po M6 T1 :)

Co do urwania przewodów do zrobiłem zabezpieczenie jak zbyt mocno napięta była wiązka przewodów maszyna dostała sygnał z czujnika/krańcówki i pauza + info dla operatora.Przewody wiszą na zawiesiu z zwijaną linką i przez dzyndzel wyzwala sygnał
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]

Awatar użytkownika

pasierbo
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1

Re:

Post napisał: pasierbo » 20 lis 2017, 13:27

bartuss1 pisze:
21 cze 2017, 21:00
w camie ustawiamy wpierw definicje maszyny - wszelkie odsunięcia osi obrotowych plus długośc narzędzia dla wykonania danego promienia, przerabiałem to zagadnienie już dosyć dawno.
Kwestia samego cama - co to za jeden?
Czy udało Ci się w ten sposób wiercić otwory pod kątem?

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Re: Mach3 - konfiguracja dla 5 osi. Jak to zrobić?

Post napisał: bartuss1 » 25 lis 2017, 07:40

Nie wierciłem pod kątem, bo nie miałem takiej potrzeby.
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”