Witam kolegów,
jakiś czas temu zbudowałem małą maszynkę frezareczkę na krokowcach, ale nie miałem za bardzo czasu coś na niej robić. Testowałem sobie i macha i stepa i generalnie obydwa działają. Mam pytanko i prośbę o pomoc, czy moglibyście koledzy mi poradzić pod czym robić projekty. Interesują mnie generalnie proste wzory i grawerka w miękkich materiałach (drewno, plexi, miękkie metale). Dysponuję oczywiście tylko wersjami demo powyższych programów, ale zanim coś kupię i zapłacę to chciałbym wykonać parę testowych prac. Czy moglibyście mi podpowiedzieć jakiego programu mam użyć do wykonania jakiejś testowej grawerki i/lub prostego projektu typu jakiś prosty kształt, w jakim programie to robić, w jakim formacie to potem zapisać, żeby to wgrać do macha albo stepa i żeby działało. Ludzie tu piszą o corelu, educadzie itd, ale mnie najbardziej interesowałyby proste grawerki ewentualnie jakaś nieduża płaskorzeźba z rysunku. Podpowiedzcie mi proszę. Pozdrawiam.
pytanko ogólne na temat software i macha
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
np: artcam a na forum już temat kilka razy poruszany poszukaj pod hasłem płaskorzeźby ..linkplanet pisze:mnie najbardziej interesowałyby proste grawerki ewentualnie jakaś nieduża płaskorzeźba z rysunku
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Kontakt:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Kontakt:
Ja też polecam Corela, gdyż cena ArtCAMa do najmniejszych nie należy.
Generalnie Corela można używać do tworzenia ścieżki narzędzia pod grawerkę, efekt w mojej galerii. To jest praca po obrysie (wewnątrz litery, np wierszowanie co 0,5mm i ilość kroków odpowiednia do zapełnienia całej litery) Problem jest tylko taki iż będziesz musiał dzielić wyniki z Corel DRAW/TRACE na kilka plików aby wersje programów demo Ci to akceptowały (ograniczenie do 1000lini G-codu). Ewentualnie użyj turbocnc jest darmowy i bardzo dobry, ja zanim zakupiłem macha to właśnie w nim grawerowałem.
Generalnie Corela można używać do tworzenia ścieżki narzędzia pod grawerkę, efekt w mojej galerii. To jest praca po obrysie (wewnątrz litery, np wierszowanie co 0,5mm i ilość kroków odpowiednia do zapełnienia całej litery) Problem jest tylko taki iż będziesz musiał dzielić wyniki z Corel DRAW/TRACE na kilka plików aby wersje programów demo Ci to akceptowały (ograniczenie do 1000lini G-codu). Ewentualnie użyj turbocnc jest darmowy i bardzo dobry, ja zanim zakupiłem macha to właśnie w nim grawerowałem.
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 2
Dziękuję za podpowiedzi. Oczywiście ponieważ nie robię tego zarobkowo, więc nie bardzo bym chciał wydawać kaskę na software. Więc rozumiem, że Corel jest ok tylko czy moglibyście dać jakiś przykład opisany jak to zrobić. Kolega pisze o traceowaniu itd., ale ja generalnie z Corela aż tak bardzo nie korzystałem. Mógłbyś dać jakiś przykład ruchów np. na jednej literce czy coś ? Z góry dzięki. A płaskorzeźb poszukam, aczkolwiek w demo machu i tak mam 1000linii ograniczenia a nie bardzo wiem jak podzielić tą pracę. Pozdrawiam