Wymiarowanie elementów do wypalenia (SheetCam - Mach3)
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 8
Dziękuję Wam za pomoc! Nareszcie maszyna wypala w odpowiednich rozmiarach.
Mam kolejne pytanie. W SheetCam'ie tworząc G-code mogę ustalić predkość posuwu. Czy mogę go również zmienić w Mach3? Po zmianie prędkości silników plazma wypala zbyt wolno.
[ Dodano: 2013-12-30, 20:56 ]
Poniżej ustawienia posuwu.
Mam kolejne pytanie. W SheetCam'ie tworząc G-code mogę ustalić predkość posuwu. Czy mogę go również zmienić w Mach3? Po zmianie prędkości silników plazma wypala zbyt wolno.
[ Dodano: 2013-12-30, 20:56 ]
Poniżej ustawienia posuwu.
- Załączniki
-
- posuw.JPG (15.73 KiB) Przejrzano 1331 razy
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
Ja się nigdy nie mylę251mz pisze:nie pomyliło Ci się cosik?

Jak zwiększy ilość kroków 10 razy to pojedzie 10 razy dalej bez zmiany na sterowniku. Opcją byłaby zmiana podziału mikrokroków, ale kol. na razie jeszcze nie obeznał się z maszynerią. Znając skok śruby i przełożenie można by odpowiednio policzyć i ustawić.
Możesz zmienić w Machu, ale są granice 250%.
Lepiej w g-kodzie, czyli parametr F. A jeszcze lepiej wygenerować nowy g-kod z odpowiednimi parametrami. I jedna uwaga: Twój kod tnie najpierw zewnętrzny obrys, a potem wycina otwór. Trza odwrotnie, bo jak wytnie detal to sie może przemieścić i wypali dziurę nie tam gdzie trzeba

-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 8
"Cokolwiek jest tam wpisane, podziel przez 10, czyli usuń końcowe zero" - zera w żadnym ustawieniu na końcu nie było, ale przesunąłem przecinek w lewo.
Ważna uwaga, by wypalać najpierw środek elementu. Po wypaleniu najpierw zewnętrzej części element tak mały spadłby ze stołu.
Jeszcze raz wielkie dzięki
Ważna uwaga, by wypalać najpierw środek elementu. Po wypaleniu najpierw zewnętrzej części element tak mały spadłby ze stołu.
Jeszcze raz wielkie dzięki