G54 Jak ustawić dane wartości
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 10
G54 Jak ustawić dane wartości
Witam
Mam tokarkę DMG Mori CLX 350 z podajnikiem pręta. Podczas pisania programu za pierwszym razem wyznaczam sobie G54 w osi Z i operator gdy następnym razem wykonuje te elementy wpisuje to G54 ręcznie. Pytanie moje jest takie czy jest jakiś kod który mógłbym wstawić na początku programu który to zmieniał by wartość Z w G54 na jakaś liczbę np. 300. Chodzi o to by uniknąć błędnego wpisania przez operatora tej wartości.
Mam tokarkę DMG Mori CLX 350 z podajnikiem pręta. Podczas pisania programu za pierwszym razem wyznaczam sobie G54 w osi Z i operator gdy następnym razem wykonuje te elementy wpisuje to G54 ręcznie. Pytanie moje jest takie czy jest jakiś kod który mógłbym wstawić na początku programu który to zmieniał by wartość Z w G54 na jakaś liczbę np. 300. Chodzi o to by uniknąć błędnego wpisania przez operatora tej wartości.
-
Re: G54 Jak ustawić dane wartości
Mag999 nie o to chodzi ponieważ ja mam powtarzalne G54 przez podajnik pręta i zderzak.
Ja przy ustawianiu pierwszej sztuki wyznaczam G54 na załóżmy z=355.
Podajnik pręta dopycha go zawsze do zderzaka (na to samo G54) i operator może bez jakiejkolwiek ingerencji wykonywać 1000 sztuk detalu.
Chodzi mi o to że gdy przestawia się na inny detal to musi wpisać wartość z w G54 taką jaką ja wyznaczyłem podczas pierwszej sztuki danego detalu. Tą wartość Z wpisałem mu w komentarz na początku programu. Pytanie moje jest takie czy jest jakaś komenda która by zwolniła go z tego przepisywania cyfr. Czyli gościu ładuje mój program i np. w drugiej jego linijce jest komenda która podmienia aktualne G54 na G54 Z=355
Ja przy ustawianiu pierwszej sztuki wyznaczam G54 na załóżmy z=355.
Podajnik pręta dopycha go zawsze do zderzaka (na to samo G54) i operator może bez jakiejkolwiek ingerencji wykonywać 1000 sztuk detalu.
Chodzi mi o to że gdy przestawia się na inny detal to musi wpisać wartość z w G54 taką jaką ja wyznaczyłem podczas pierwszej sztuki danego detalu. Tą wartość Z wpisałem mu w komentarz na początku programu. Pytanie moje jest takie czy jest jakaś komenda która by zwolniła go z tego przepisywania cyfr. Czyli gościu ładuje mój program i np. w drugiej jego linijce jest komenda która podmienia aktualne G54 na G54 Z=355
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
Możesz korzystać z komendy G10 ..... , ale jest to bez sensu , gdyż na końcu programu musiałbyś ją odwoływać.wiciu88 pisze: ↑15 cze 2019, 06:13.....
..... , a jaki jest problem , aby operator wpisywał to co ma wpisywać?
Nie automatyzuj Go ..... , niech sam też myśli .
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Najprościej użyć przesunięcia w pętli warunkowej, lub w bloku warunkowo pomijanym.
Jak ustawiasz masz pominiety blok, potem odhaczasz pominięcie, albo masz licznik =0 - warunek niespelniony, przy liczniku > 0 warunek spelniony robi się przesunięcie.
Jak ustawiasz masz pominiety blok, potem odhaczasz pominięcie, albo masz licznik =0 - warunek niespelniony, przy liczniku > 0 warunek spelniony robi się przesunięcie.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
Właśnie o to mi prawdopodobnie chodzi:
Kod: Zaznacz cały
http://przemocnc.pl/g10-wprowadzanie-danych-programowalnych/
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
No fakt ...... , w praktyce trochę inaczej G10 używałem.wiciu88 pisze: ↑15 cze 2019, 10:07Właśnie o to mi prawdopodobnie chodzi:
Czemu musiał bym odwoływać?? Jeżeli wczyta kolejny program to ustawi się inne G54.Kod: Zaznacz cały
http://przemocnc.pl/g10-wprowadzanie-danych-programowalnych/
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 5
Komenda G10 jest na sterowanie fanuc, a jeśli dobrze myślę to DMG Mori to sinumerik, a to już inna komenda 

Albercik
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Jak się wie co ta komenda robi to w instrukcji obsługi (każdego sterowania ) można znaleźć odpowiwdnik.Krzycho_Wporzo pisze: ↑15 cze 2019, 18:25Komenda G10 jest na sterowanie fanuc, a jeśli dobrze myślę to DMG Mori to sinumerik, a to już inna komenda![]()
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki