Enable w G code
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Enable w G code
za Enable wiem ze M17 i M18 wlacza/wylacza enable we wszskich silnikach a jaka komneda moge se wlaczyc enable w np osi X albo Y ?
"Everything should be made as simple as possible, but not one bit simpler."
Albert Einstein
Albert Einstein
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
enable powinien byc wylaczany tylko przypadku wcisniecia czerwonego guzika w maszynie, czyli awarii , inaczej jesli nic sie nie dzieje to maszyna ( silniki ) powinna byc ciagle zasilana, nie wiem po co chcesz je wylaczac , a dodakowo nie wiem po co kazda z osi osobno ! ? wydaje sie to dosc nielogiczne i chyba zaden specjalista nie przewidzial tego w Gkodach.
PiteR
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
ale przy obrabianiu twaaaardego materialu prad w silnikach mozna wylaczyc calkowicie obecnie zdaza mi sie ze frezowanie 1 linijki kodu trwa 5-10 min a przezto grzeje mi sie silnik ktory w danym momecie nie pracuje ;/pit202 pisze:enable powinien byc wylaczany tylko przypadku wcisniecia czerwonego guzika w maszynie, czyli awarii , inaczej jesli nic sie nie dzieje to maszyna ( silniki ) powinna byc ciagle zasilana, nie wiem po co chcesz je wylaczac , a dodakowo nie wiem po co kazda z osi osobno ! ? wydaje sie to dosc nielogiczne i chyba zaden specjalista nie przewidzial tego w Gkodach.
"Everything should be made as simple as possible, but not one bit simpler."
Albert Einstein
Albert Einstein
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
W takiej sytuacji coś takiego miałoby sens, ale należy pamiętać że jest to dość specyficzny przypadek. No ale twórcy G-Code skupili się przede wszystkim na stosowaniu go w przemysłowych maszynach. W maszynach takich zazwyczaj stosuje się śruby kulowe o dużo większym skoku (np. 5mm i więcej) niż w naszych amatorskich (1-2mm). W takiej sytuacji ciężko mówić o samohamowności gwintu i serwo musi cały czas utrzymywać pozycje nawet dla nieruchomej osi. Jeśli teraz wyłączymy zasilanie dla tego serwa efekt mogą być mniej lub bardziej dotkliwe. W najlepszym przypadku ucieknie nam stół w dół albo frez odsunie go, gorzej jeżeli frez wciągnie obrabiany materiał 

Pozdrawiam Andrzej
http://www.ottop.republika.pl/
http://www.ottop.republika.pl/