AutoCad 2010 skalowanie elipsy
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 4
AutoCad 2010 skalowanie elipsy
Witam
W jaki sposób i czy w ogóle da się zeskalować elipsę? Bo mam już konkretny obrys elipsy który jest zapisany jako splajn i teraz chce go pomniejszyć o jakies 10mm i poprostu skalując go nie wychodzi mi tak jak trzeba, ponieważ elipsa ma 2 odcinki pomiarowe szerokość i długość czy jest jakiś sposób aby pomniejszyć kontur elipsy który mam narysowany?
W jaki sposób i czy w ogóle da się zeskalować elipsę? Bo mam już konkretny obrys elipsy który jest zapisany jako splajn i teraz chce go pomniejszyć o jakies 10mm i poprostu skalując go nie wychodzi mi tak jak trzeba, ponieważ elipsa ma 2 odcinki pomiarowe szerokość i długość czy jest jakiś sposób aby pomniejszyć kontur elipsy który mam narysowany?
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
Elipsa? Splajn elipsy?
Elipsa nie ma dwóch odcinków - ma dwa promienie.
Elipsa posplajnowana to już splajn.
Oba obiekty jak najbardziej można skalować - i żaden nie jest deformowany - skalowanie w cadzie jest proporcjonalne.
Spróbuj "odsunięcia" ale wtedy splajn ulegnie minimalnej zmianie z geometrycznego punktu widzenia i dostanie znacznie więcej kotwiczek
Elipsa nie ma dwóch odcinków - ma dwa promienie.
Elipsa posplajnowana to już splajn.
Oba obiekty jak najbardziej można skalować - i żaden nie jest deformowany - skalowanie w cadzie jest proporcjonalne.
Spróbuj "odsunięcia" ale wtedy splajn ulegnie minimalnej zmianie z geometrycznego punktu widzenia i dostanie znacznie więcej kotwiczek

Śląsk - Nierdzewka, Alloy, Laser, Gięcie, Excel
-
-
Niesymetryczna elipsa? To znaczy że to żadna elipsa jest to jakieś jajko - zamknięty splajn!grzesioo85 pisze:Nie ma takiej opcji w momencie kiedy już mam blok i przenoszę go do nowego rysunku wciskam polecenie skala i tylko mogę skalować albo w X albo w Y. Ale chce zaznaczyć że ta elipsę którą chce zmniejszyć jest niesymetryczna.
Nie "skala" - podczas wstawiania bloku masz takie okienko dialogowe

Odhaczasz ptaszka (gdzie zaznaczyłem czerwoną elipsą) i możesz podać dowolną skalę w każdej osi wstawianego bloku. zrób blok i wstaw go we właściwych dla siebie proporcjach w obrębie jednego rysunku a potem gotowy przenieś.

-
Ok wszystko robię tak jak pokazujesz. Wpisuje skalę dla X i Y i potem wyskakuje polecenie określ punkt bazowy i sobie obieram jakiś tam punkt a następnie polecenie określ przeciwległy narożnik i tak w kółko się to polecenie pojawia i stoję w tym miejscu bo w tym momencie wcale ta niby elipsa niesymetryczna się nie wstawia.
-
chyba zaraz po wstawieniu klikasz w coś i przeciągasz prostokąt zaznaczenia. Spróbuj ewentualnie wpisać w oknie wstawiania konkretne współrzędne zamiast ptaszka "określ na ekranie" i daj "ok" - wstawi nie pytając się o nic.grzesioo85 pisze:określ przeciwległy narożnik

-