AutoCAD 2006LT i wczytywanie podkładu

Autor tematu
kamil3451
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

AutoCAD 2006LT i wczytywanie podkładu

Post napisał: kamil3451 » 07 wrz 2009, 14:51

Witam
Jak w temacie mam autocada 2006LT i nie wczytuje mi niekiedy podkładów, w wersji 2008 czy 2007 nie ma problemu, dodam ze podkład był zapisywany w formacie jpg, oraz innych formatach, plik z podkładem jest zapisywany rowniez w tym samym folderze co uzywany plik dwg, co moze byc przyczyna ze w innych wersjach nie ma problemu i co nalezy zrobic aby w 2006 wczytywało? sa moze jakies łatki poprawiajace ten problem ? Ma ktos moze lub miał taki problem i go rozwiazał?
Z góry dziekuje za pomoc.

Tagi:

Awatar użytkownika

Bri
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Bri » 08 wrz 2009, 06:54

Rozbiega się zapewne o to że to wersja LT a do niej nie można normalnie wstawić grafiki (nie ma opcji wstaw obraz rastrowy), jedynie można liczyć że "się wklei" lub wkleić specjalnie jako metaplik (mój sposób to otwarcie siłowe grafiki w paint, ctrl+a, ctrl+c, w AutoCAD, edycja->wklej specjalnie->jako metaplik), właśnie wklejanie jako bitmapę niekoniecznie chciało mi załapać.
Jeżeli wstawię obraz rastrowy w pełnym CAD'zie do dwg, i otwieram ten dwg w eLTeku, to LTek tylko wtedy mi go wyświetli jeśli będzie on w tej lokalizacji (dokładnie na danym dysku i podkatalogu) co w momencie wstawiania w pełnym cadzie.
Dla przykładu miałem grafikę na dysku np. L:\blabla\grafika\ i stamtąd wstawiłem do dwg korzystając z pełnego cad'a, wziąłem dwg i tego jpg na pendrive i poszedłem na inny komputer - LT cad nie wyświetlił mi jpega bo w tamtym kompie nie było w lokalizacji L:\blabla\grafika\ tego pliku (był w katalogu z dwg), tam w ogóle nie było dysku L:\ :P
Takie uroki LTeka

Śląsk - Nierdzewka, Alloy, Laser, Gięcie, Excel

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Autodesk Software (Autocad, Inventor etc) ”