potrzebne plany tokarki
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Zależy co Cię interesuje. Tu masz mała tokarkę całkowicie zwymiarowaną:
https://www.cnc.info.pl/topics15/projek ... t11988.htm
Mam też skany tokarki, która kiedyś ukazała się w Zrób Sam, ale są słabo czytelne wymiary. nie jest to wielkie cudo, ale na allegro widziałem kilka razy ja w sprzedaży.
A nie lepiej kupić, nawet używaną niż samemu kombinować?
https://www.cnc.info.pl/topics15/projek ... t11988.htm
Mam też skany tokarki, która kiedyś ukazała się w Zrób Sam, ale są słabo czytelne wymiary. nie jest to wielkie cudo, ale na allegro widziałem kilka razy ja w sprzedaży.
A nie lepiej kupić, nawet używaną niż samemu kombinować?
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.
-
- Posty w temacie: 1
Też myślę że lepiej kupić coś już kompletnego lub nawet do remontu i uzupełnienia niż budować od podstaw. Żeby zbudować tokarkę trzeba wiele detali wytoczyć, wyfrezować... czyli już mieć dostęp do parku maszynowego. Jeżeli zaczniesz zlecać wykonywanie części do tokarki według planów to koszty Cię zeżrą a efekt ostateczny i tak może być różny. Zobacz co jest na Allegro http://www.allegro.pl/listing/search.ph ... ng=tokarka , możesz tam trafić na okazję w granicach swoich możliwości finansowych i przewidywanych potrzeb. Określenie "do potrzeb domowych" jest niejasne bo większość ludzi nie ma w mieszkaniach tokarki
Co chcesz toczyć w domu? coś o gabarytach zegarmistrzowskich czy felgi do swego autka? Metale też są różne i różnej mocy maszyny potrzebują do obróbki skrawaniem.

-
- Posty w temacie: 2
To może coś na zupełny początek. Konstrukcja z drewna. Wrzeciono na winie. Kolejne rysunki pokazują budowę. Szczegóły w odnośniku: http://www.btinternet.com/~two.mm/artic ... lypt1b.htm
- Załączniki
-
- Można toczyć stożki
- img3.gif (293.44 KiB) Przejrzano 19153 razy
-
- Budowa i sposób posuwu konika
- img7.gif (220.59 KiB) Przejrzano 19167 razy
-
- Podzespoły. Jest nawet podtrzymka.
- img9.gif (55.27 KiB) Przejrzano 19176 razy
-
- Widok ogólny
- img0.gif (215.9 KiB) Przejrzano 19162 razy
-
- Suport - napęd ręczny
- img1.gif (74.49 KiB) Przejrzano 19152 razy
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Kontakt:
W starym MT było coś takiego może komuś się przyda Część 1,Część 2 oraz Uzupełnienie
Pozdrawiam Piotrek
PS. Jeszcze tylko dodam przystawkę do toczenia i będzie wszystko
Pozdrawiam Piotrek

PS. Jeszcze tylko dodam przystawkę do toczenia i będzie wszystko

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Przemo 255 jak jesteś zainteresowany budową tokarki ( a wiem że to dość trudne ) to posiadam podzespoły ( brak fotek mogę jutro wrzucić ).
W skład wchodzi :
Łoże pól okrągłe po szlifowaniu z podstawami ( kolumienki )
Wrzeciennik ( brak wrzeciona ) , co prawda jest ,panewki są ale nie pod taki uchwyt
Konik tuleja Mk-1 , trzpień oraz uchwyt wiertarski
Uchwyt trójszczękowy 65 mm na gwint nowy
suport poprzeczny i wzdłóżny , wymienione kliny na mosiężne , możliwość likwidacji luzów należy wykonać śruby nakrętki i wyfrezować otwory na śruby, bo suport posiadał dźwignie zamiast śrub
Dwa imaki narzędziowe , jeden na pojedynczy nóż , drugi czteronożowy ( wiercony nie gwintowany.
Brak silnika. Całość za 6 setek może troszkę mniej.
Więcej na PW.
W skład wchodzi :
Łoże pól okrągłe po szlifowaniu z podstawami ( kolumienki )
Wrzeciennik ( brak wrzeciona ) , co prawda jest ,panewki są ale nie pod taki uchwyt
Konik tuleja Mk-1 , trzpień oraz uchwyt wiertarski
Uchwyt trójszczękowy 65 mm na gwint nowy
suport poprzeczny i wzdłóżny , wymienione kliny na mosiężne , możliwość likwidacji luzów należy wykonać śruby nakrętki i wyfrezować otwory na śruby, bo suport posiadał dźwignie zamiast śrub
Dwa imaki narzędziowe , jeden na pojedynczy nóż , drugi czteronożowy ( wiercony nie gwintowany.
Brak silnika. Całość za 6 setek może troszkę mniej.
Więcej na PW.
-
- Kontakt:
Kolego - plany są mało przydatne. Idź na złomowisko, i poszukaj klamotów, z których swoją maszynkę zbudujesz. Tokarka do metalu musi być sztywna - więc im solidniejsze graty wybierzesz, tym bardziej będziesz zadowolony.
Żeby budować tokarkę, musisz mieć tokarkę, albo dostęp do takowej. Frezarka też się przyda. Ale musisz szukać przydasiów, które wymagają jak najmniej obróbki - inaczej lepiej iść do marketu, i kupić jakiegoś Nutola - będzie i taniej i szybciej.
A jak chcesz budować koniecznie, to zacznuj od zakupu jakiejś samoróbki - po pierwsze tak najszybciej załapiesz o co w tym chodzi, po drugie - będziesz miał czym zbudować swoją.
Ja zaczynałem od takiego złupcoka:

Kupiony za 300 zł, poszedł do ludzi za tyle samo, po drodze zarobił na siebie, i na kolejną:

Ta też wielokrotnie zarobiła na siebie i zbudowała kolejną:

Ta ma przelot wrzeciona 38 mm, długość toczonego przedmiotu około metra, w pełni pracuje jako CNC.
Poczytaj sobie mój wątek o budowie: https://www.cnc.info.pl/topics56/tokark ... t37283.htm
Żeby budować tokarkę, musisz mieć tokarkę, albo dostęp do takowej. Frezarka też się przyda. Ale musisz szukać przydasiów, które wymagają jak najmniej obróbki - inaczej lepiej iść do marketu, i kupić jakiegoś Nutola - będzie i taniej i szybciej.
A jak chcesz budować koniecznie, to zacznuj od zakupu jakiejś samoróbki - po pierwsze tak najszybciej załapiesz o co w tym chodzi, po drugie - będziesz miał czym zbudować swoją.
Ja zaczynałem od takiego złupcoka:

Kupiony za 300 zł, poszedł do ludzi za tyle samo, po drodze zarobił na siebie, i na kolejną:

Ta też wielokrotnie zarobiła na siebie i zbudowała kolejną:

Ta ma przelot wrzeciona 38 mm, długość toczonego przedmiotu około metra, w pełni pracuje jako CNC.
Poczytaj sobie mój wątek o budowie: https://www.cnc.info.pl/topics56/tokark ... t37283.htm