Uchwyt do wierteł i wytaczadeł z chłodziwem do tokarki cnc
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
Uchwyt do wierteł i wytaczadeł z chłodziwem do tokarki cnc
Witam. potrzebuję pomocy w doborze takiego uchwytu jak w temacie. zaznaczam że bede używać wierteł z kanałami na chłodziwo. Tokarka to okuma soarer 270. Słyszałem coś o oprawach VDI, nie mam pojęcia o co w tym chodzi. w drugiej tokarce mam uchwyt cylindryczny pod tulejki ER. PROSZE O POMOC.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Witam,jest trochę informacji o systemie VDI w katalogu http://www.hoffmann-group.com/pl/produk ... rawki.html , oraz http://www.iscar.com/Ecat/products.asp/ ... /M/lang/WP
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
A jak następuje zacisk tej "dziury", żeby się uchwyt utrzymał i pozycjonował marzędzie? Wrzuć jakąś fotkę głowicy, bo oglądając w necie używane Soaery, to wydaje mi się że ty już masz 2 lub 3 oprawki z otworem 40mm i oprawki do noży do toczenia zewnętrznego i potrzebujesz tylko tulejki redukcyjne pod chwyt narzędzia, np 40/32, 40/25 itp. Mam takie oprawki na tokarce Mazak i nie są one w standardzie ISO, tylko jakimś japońskim, chociaż wyglądają podobnie. Musiałem się naszukać żeby je kupić na wolnym rynku, bo przez serwis to było za drogo.gatra pisze: przy maszynie mam średnicę 40mm pod ten uchwyt. przy vdi jest taki grzbień, u mnie jest po prostu dziura na walec. czy muszę mieć to vdi czy są cylindryczne uchwyty pod chłodziwo do narzędzia?
Pozdrawiam
Grzesiek
Samozwańczy programista CNC
Grzesiek
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
Tak jak myślałem, masz tylko dwie oprawki do mocowania okrągłych narzędzi (wytaczaki, wiertła itp). Tulejki redukcyjne są znormalizowane, wystarczy wpisać w Googlach "tulejki redukcyjne VDI" i wyskoczy 10000 stron handlarzy. Ja mam różne od różnych dostawców (Eroglu, Heimatec) wszystkie są dobre, bo to tylko tulejki.
Pozdrawiam
Grzesiek
Grzesiek