Witam. Jestem nowy na forum i mam do Was kilka pytań. Z frezarką mam do czynienia od niedawna. Wykonuję proste elementy z aluminium na frezarce Matsuura na fanucu. Pisania programów nauczyłem się sam z dostępnych w internecie materiałów natomiast w obsłudze owej maszyny pomógł mi jej były operator. Teraz szef zakupił małe centrum Brother TC211, niestety z manualem po niemiecku co jest dla mnie nie do przejścia. Pytanie czy ktoś może pomóc w pozyskaniu manuala po angielsku i jakichś materiałów na temat programowania tego ustrojstwa? Nawet nie wiem na jakim systemie to pracuje.
Za pomoc z góry dziękuję!
Brother TC211 - podstawy, manual
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
Tak wiem że nie jest to stricte centrum obróbcze. Detale które robimy są to prezentery do wierteł stomatologicznych więc wykonujemy głównie wiercenie (duuużo małych otworów) i tylko delikatną obróbkę frezem.dance1 pisze:Pamiętać należy że nie jest to centrum obróbcze a centrum do wiercenia-gwintowania.
Na cnczone masz kilka tematów przeróbki tych maszyn na mach-a i linux cnc, także manuala po angielsku tam dostaniesz.
Co to jest ten "mach"?
Ok poszukam manuala ta tamtym forum.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1