Klawiatura Weeke Bp10 Homag
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
Klawiatura Weeke Bp10 Homag
Witam
Uszkodziła się nam klawiatura w cnc Weeke BP10.Nie działa blok z kursorami i przyciskiem Home.Prze-lutowałem wszystkie układy oprócz mikro-kontrolera i epromu.Nic to nie pomogło.
Podejrzewam że przerwała się ścieżka.Czy posiada ktoś schemat takiej klawiatury , a może ktoś wymieniał klawiaturę na taką z PC i mógłby się podzielić doświadczeniem.
Pozdrawiam
Uszkodziła się nam klawiatura w cnc Weeke BP10.Nie działa blok z kursorami i przyciskiem Home.Prze-lutowałem wszystkie układy oprócz mikro-kontrolera i epromu.Nic to nie pomogło.
Podejrzewam że przerwała się ścieżka.Czy posiada ktoś schemat takiej klawiatury , a może ktoś wymieniał klawiaturę na taką z PC i mógłby się podzielić doświadczeniem.
Pozdrawiam
Tagi:
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
Klawiatura jest rozebrana.
Pięć przewodów połączone jest z konwerterem. Z konwertera wychodzą 3 przewody.
Z tego co udało mi się dowiedzieć klawiatura Pc (ps2) posiada 4 wyprowadzenia. +5,gnd,data,clk, więc do czego ten 5 przewód.

Pięć przewodów połączone jest z konwerterem. Z konwertera wychodzą 3 przewody.
Z tego co udało mi się dowiedzieć klawiatura Pc (ps2) posiada 4 wyprowadzenia. +5,gnd,data,clk, więc do czego ten 5 przewód.

Ostatnio zmieniony 02 mar 2012, 07:54 przez Dividi, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Robiłem takie klawiatury i problem polega na tym, że to nie układy scalone ulegają uszkodzeniu. Popatrzeć trzeba na miejsca , gdzie znajduje się jakiś klej, lub temu podobna substancja nałożona na ścieżki elektroniki. Pod tym klejem, często gęsto jest przerwany druk. Trzeba polutować ścieżki i po krzyku. Pozdrawiam