Kompletowanie elementów rozpoczęło się na początku kwietnia , w chwili obecnej mam już prawie wszystko .
Jako że jestem elektronikiem hobbystą a programistą z zawodu , CNC bardzo mi się przyda

Teraz wygląda to tak jak by bomba wybuchła :

na wszystkich osiach śruby kulowe 1605 ,
oś Y wałek podparty 16mm
oś X wałek podparty 16mm
oś Z wałek bez podparcia 16mm
2 silniki 1.39Nm (Z/X) oraz 4.2Nm (Y)
wymiary zew . :
880mm x 620mm x 420mm
pole robocze wyjdzie w okolicach 440mm x 750mm na 100mm
Miedzy kompletowaniem wszystkiego szukałem sterownika do CNC , jako że LPT w PC nie mam wiec idąc dalej znalazłem grbl na arduino ale nie użyłem wolnej atmegi tylko Xmega na PCB Xplained z 128Mbit RAM jako zalegająca w szufladzie , potem poszedłem dalej , użyłem raspberry PI też zalegające w szufladzie do sterowania krokowcami ,rozbudowując program na uC .
Dzięki temu zaoszczędziłem miejsce na PC kolejny jaki miałbym postawić .
W sieci są spotykane projekty wykorzystujące raspberry jako sterownie do CNC ale dalej korzystają z zewnętrznego AVR :/ (Nie lubię pół środków). Usiadłem do Altium PCB i w godzinkę powstało PCB + stepstick'i sterowane bezpośrednio z GPIO malinki :

na początku sterowałem za pomocą plików na karcie SSD ale idąc dalej napisałem soft na windows .Ten durny podgląd 2D gcodu zmieniam teraz na 3D

do sterowania ,dopisując na malince serwer TCP/IP do komunikacji z rPi , mogę wysyłać komendy Gcode , lub cały plik gcode i podglądać postęp prac . Na dniach powinienem mieć resztę elementów do dokończenia projektu .
Pozdrawiam , uwagi mile widziane